Avannosta endorfiineja ja euforiaa

Moni on viime vuosien aikana hurahtanut totaalisesti avantouintiin, ja siitä on tullut varsinainen trendi. Mikä siinä oikein sitten viehättää? Ensinnäkin kylmäuinnilla on lukuisia positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Avantouinti toimii verrannollisesti antidepressanttina eli se nostaa mielialaa. Kylmäaltistuksen seurauksena vapautuvat endorfiinit aiheuttavat huumaavaa hyvänolon tunnetta!

Moni kuvailee avannon jälkeistä tunnetta euforiseksi. Avantouinti vähentää stressiä ja rentouttaa niin mieltä kuin kehoa. Kylmäuinnin rentouttava vaikutus puolestaan parantaa unen laatua. Ainakin omakohtaisen kokemuksen puolesta voin sanoa, että avannon jälkeen nukkuu kuin vauva.

Kenties kylmäuinnin mielenkiintoisimpia vaikutuksia psyykelle on oman mielen haastaminen ja kuviteltujen rajojen rikkominen. Avantouinti herättää monelle lajia kokeilemattomalle todella epämukavia tai jopa vastenmielisiäkin mielikuvia. Puolestaan kylmäuintia pidempään harrastaneet voisivat kuvailla kylmää vettä toki epämiellyttäväksi, mutta samalla ja ennen kaikkea vapauttavaksi, puhdistavaksi ja huumaavaksi! Vesihän ei tietenkään tässä prosessissa sen lämpimämmäksi muutu, vaan oma mieli vain tottuu.

On evolutiivisesti järkevää, että kylmä vesi ei herätä meissä lämpimiä tunteita, sillä veden varaan joutuminen voi olla hengenvaarallista. Omaehtoisesti veteen mennessä alat kuitenkin opettamaan aivoillesi, että ei ole mitään hätää tai vaaraa, vaikka kehosi sellaisesta yrittääkin viestiä. Pidänkin tätä mielen ja kehon keskinäistä kamppailua erittäin kiehtovana ulottuvuutena kylmäuinnissa. Ennen kaikkea avantouinnissa koettelet ja vahvistat omaa mielenlujuuttasi. Kylmäuinnin parissa on hienoa huomata, miten sitkeä, vahva ja rohkea ihmismieli voikaan olla!

Syvät ja hitaat hengitykset vedessä voivat tuntua uskomattoman meditatiivisilta

Hengityksen ja läsnäolon voimalla selviää mistä vain tai ainakin kylmästä vedestä! En ikinä ota aikaa vedessä ollusta ajasta, vaan päätän itselle sopivan ajan hengityksen perusteella. Koetan aina päästä vedessä tilaan, jossa pystyn hengittämään edes hetken todella rauhassa. Syvät ja hitaat hengitykset vedessä voivat tuntua uskomattoman meditatiivisilta ja terapeuttisilta! Kun vedessä pystyy olemaan ilman paniikkia, hätää tai kipua, mieli rauhoittuu ja tyhjenee. On todella hieno tunne, kun keho alkaa luottamaan mielen päätökseen siitä, että kylmä vesi on turvallista ja jopa ihanaa. 

Hengityksen lisäksi toinen kiinnostava avantoon liittyvä tapahtuma on vedestä poistuminen. Avantouraa aloitellessa vedestä poistuminen voi tehdä kovastikin kipeää, ja monen tekee mieli ulista, valittaa tai kirota. Ajan ja adaptaation myötä tällainen reaktio kuitenkin vaimenee tai häviää kokonaan. Mielestäni tämän reaktion kautta on hienoa seurata oman mielen hiljenemistä ja tietynlaista kivun ja epämukavuuden hyväksymistä. 

Psyyken lisäksi avantouinnilla on monia etuja fyysiselle terveydelle, ja se onkin monilta osin verrattavissa kestävyysurheiluun. Kenties keskeisin etu on immuunijärjestelmän vahvistuminen. Tutkimustulokset aiheesta ovat vielä osittain kyseenalaisia, mutta avantouinti vaikuttaisi sekä vähentävän sairastettujen infektioiden määrää että tekevän sairasteluista lievempiä. Immuunijärjestelmän vahvistumisen on ehdotettu johtuvan kylmän aiheuttamasta shokki- ja stressireaktiosta ja niitä seuraavista hyödyllisistä endokrinologisista muutoksista. Immuunijärjestelmän ja avantouinnin keskeinen välittävä tekijä vaikuttaisi olevan leukosyyttien lisääntyminen.

Lisäksi kylmäuinti edistää kardiovaskulaarista terveyttä parantaen verenkiertoa ja madaltaen verenpainetta. Yksi hyöty lisää säännöllisellä kylmäaltistuksella on ruskean rasvan, niin sanotusti hyvän rasvan, lisääntyminen. Kylmäuinnilla voi mahdollisesti olla hyödyllisiä vaikutuksia myös painonhallinnan ja metabolisten sairauksien suhteen. 

Kylmäuinnin suhteen on erittäin tärkeää huomioida yleinen terveydentila. Vaikka kylmäuinnilla on kardiovaskulaarisia hyötyjä, on se silti kova shokki ja raskas tapahtuma erityisesti sydämelle. Huomioithan siis kardiovaskulaarisen terveydentilasi ennen avantouinnin kokeilemista. Perusterveidenkin ihmisten on hyvä harjoittaa järkevää varovaisuutta ja rauhallista etenemistä kylmäaltistuksen suhteen. Konkari tietenkin kestää kylmää paremmin kuin aloittelija: konkariksi pääsee vain pitkäjänteisellä altistuksella ja adaptaatiolla. Muista siis progressiivinen eteneminen, eikä heti ensimmäisellä kerralla syvään päähän!

Mitä avantouintireissulle tulisi ottaa mukaan?

Avantouintireissulle suosittelen ottamaan mukaan jonkinlaiset jalkoja kylmältä suojaavat jalkineet, ideaalitilanteessa uimiseen tarkoitetut tossut. Jotkut valitsevat matkaan esimerkiksi villasukat. Jalkineiden lisäksi avannossa näkee usein käytettävän myös hanskoja ja pipoja. Varsinkin aloittelijan on kannattavaa suojata ääreisverenkierron heiketessä nopeimmin kylmenevät kehonosat eli jalat ja kädet.

Lisäksi avantoreissulle, erityisesti jos myös saunoo, on kannattavaa ottaa mukaan paljon juotavaa! Saunominen ja kylmä vesi vaativat keholta paljon, jolloin nesteytyksestä on syytä pitää huolta. Juotavan lisäksi otan itse yleensä mukaan esimerkiksi suolapähkinöitä tai sipsejä, sillä saunan ja avannon jälkeen olo voi olla hieman väsähtänyt tai heikkokin, aivan kuin urheilusuorituksen jäljiltä. Yllä mainittujen lisäksi mukaan vielä rohkea ja seikkailunhaluinen asenne!

 

  • Lue seuraavaksi täältä, kuinka Neurosonic auttaa parantamaan unta, vireystasoa ja mielialaa.

Lähteet:

Esperland, D., de Weerd, L. & Mercer, J.B. (2022). Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate. International Journal of Circumpolar Health, 81(1), 2111789. https://doi.org/10.1080/22423982.2022.2111789 

Knechtle B., Waskiewicz, Z., Sousa, C.V., Hill, L. & Nikolaidis, P.T. (2020). Cold water swimming – benefits and risks: a narrative review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(23), 8984. https://doi.org/10.3390/ijerph17238984 

 

Scroll to Top