Epäonnistunut tavoite: kuinka jatkaa eteenpäin?

Edellisessä kirjoituksessa annoin vinkkejä tavoitteen saavuttamiseen. Matkan varrella kohtaamme epäonnistumisia. Olennaista on, kuinka suhtaudumme niihin. Omalla ajattelulla on suuri merkitys.

Ole lempeä itsellesi

Oman ajatusmaailman muokkaaminen on tärkeää, jos koet epäonnistuneesi tavoitteen saavuttamisessa. Negatiiviset ajatukset siirtyvät helposti fyysiseen tekemiseen, joka pitkittyessään voi johtaa noidankehään. Saatat syyttää itseäsi epäonnistumisestasi. Tällöin voi miettiä, miten puhut itsellesi. Voit ajatella, että ”Kylläpäs oli taas surkea lenkki” tai ”Olen rapakunnossa”. Parempi vaihtoehto voisi olla, ”Tänään ei kulkenut. Saan tästä lisää motivaatiota. Tiedän kuntoni paranevan vähitellen jatkaessani säännöllisesti kohti tavoitetta.”

Sanoilla on suuri merkitys mielialaan. Oman itsensä kanssa tekemistä voi verrata kahden ihmisen väliseen kommunikointiin. Miltä kuulostaisi tämä parhaan ystäväsi suusta: ”Juoksusi näytti surkealta. Olet rapakunnossa.” En usko tällaisen arvostelun syventävän ystävyyttä, saati sitten kannustavan parempiin suorituksiin. Positiivinen asenne sen sijaan auttaa eteenpäin. Asian voi ilmaista myös näin: ”Näyttää siltä, että kuntosi ei ole vielä parhain, mutta katsotaan yhdessä askelmerkit tavoitteen saavuttamiseksi. Ystävän kannustava ja samalla rehellinen palaute on arvokas.

Oikeanlainen suhtautuminen on tärkeää

Opettele suhtautumaan epäonnistumisiin kärsivällisesti. Takaiskut vahvistavat sinua. Olet ensi kerralla valmiimpi samanlaisen tilanteen tullessa. Voit aina yrittää uudelleen. Ole ylpeä siitä, että lähdit liikkeelle. Ole onnellinen, että pystyt liikkua ja olet terveenä. Sinun ei tarvitse olla vahva joka tilanteessa. Tärkeintä on olla lempeä itsellesi.

Jos epäonnistumisen pelko on suuri, on tärkeää keskittyä omaan tekemiseen vertaamatta muihin. Sosiaalinen media antaa meille paineita siitä, kuinka pitäisi suoriutua. Harvoin ihmiset kertovat epäonnistumisistaan julkisesti.

Kuinka usein lapsena luovutit ensimmäisen kerran jälkeen, jos et oppinut uutta taitoa? Sama pätee nytkin. Jatka yrittämistä!

Tavoitteen uudelleenasettaminen voi olla tarpeen

Positiivisuudesta huolimatta voi olla vaikeaa edetä. Tällöin tavoitteen uudelleenasettaminen voi olla tarpeen. Jos haluat kasvattaa kestävyyskuntoa ja olet aloittelija, aloita matalatehoisilla aerobisilla harjoituksilla. Sen avulla luot peruskuntopohjaa, jonka jälkeen kestät paremmin kovatehoisempia harjoituksia.

Mieti, miten tavoite palvelee sinua pidemmällä tähtäimellä. Haluatko parantaa pieniä osa-alueita vai kehittää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi? Onko sinulle tärkeämpää tavoitteeseen kuljettu matka, vai ainoastaan sen saavuttaminen? Laita paperille ylös tavoitteen plussat ja miinukset. Jos toiminta perustuu ainoastaan ulkoisiin motivaattoreihin, voi epäonnistumisen kokemus tuntua häpeälliseltä. Riskinä on, että takaiskuista on vaikeampi selvitä.

Opettele löytämään positiiviset asiat

Virheet löytyvät nopeasti, mutta myönteisiä asioita on vaikeampi huomioida. Oman vaatimustason kasvaessa sokaistumme omaan tekemiseen. Se, mistä saimme mielihyvää aikaisemmin, ei tuota enää samanlaista mielihyvää. Aloitteleva juoksija asettaa tavoitteeksi juosta Cooperin testissä 2500 metriä. Säännöllisen harjoittelun avulla hän pääsee tavoitteeseen. Vaatimustaso kasvaa entisestään ja seuraava iso tavoite on juosta 300 metriä pidemmälle. Ensimmäisen tavoitteen aikana hän on luonut itselleen hyvän peruskuntopohjan. Seuraava tavoite vaatii uudenlaista ponnistelua ja kovempaa harjoittelua. Usean epäonnistuneen suorituksen jälkeen hän alkaa olla tyytymätön harjoitteluunsa. Tässä vaiheessa myönteisten asioiden tiedostaminen on hankalaa, vaikka harjoittelun aikaansaamat vaikutukset kehossa ovat selvät. Tällöin henkinen asenne ratkaisee suurelta osin, muuttuuko yrittäminen onnistumiseksi.

Harjoittele tietoista itsesi arvostamista. Kerrytät sillä positiivista energiaa. Positiivinen mieli on levollinen ja sietää paremmin vastoinkäymisiä.

– Mikko

Scroll to Top