Fressin ikätoveri Lasse: ”olin treenannut salilla viimeksi koulukiusaajien kidutettavana”

Lasse Laurila aloitti nelikymppistensä kynnyksellä liikunnan nollasta. Vuoden treenit Fressillä ovat polttaneet rasvaa noin kymmenen kiloa, mutta kasvattaneet lihasmassaa peräti seitsemällä kilolla. Paras palkinto on kuitenkin parantunut liikkuvuus ja kokonaisvaltainen hyvä olo.

Nelikymppinen tietää mitä tahtoo ja tarvitsee, eikä jumitu pohtimaan mitä muut mahdollisesti ajattelevat.

Edellä kuvatun ”stereotypian” allekirjoittanee moni kultaisen keski-iän parhaat puolet oivaltanut. Yksi heistä on espoolainen Lasse Laurila, joka lähestyvien nelikymppistensä innoittamana avasi heinäkuussa 2018 Fressin oven Helsingin Kampissa – omien sanojensa mukaan aivan kuula hukassa, jopa hieman ahdistuneena.

– Olin käynyt edellisen kerran kuntosalilla 1990-luvulla, koulukiusaajien kidutettavana. Kuntosalimiljöö tuntui ikävien muistojen vuoksi epämukavalta, mutta olin päättänyt, että liikkuvuuteni on saatava paremmalle tolalle. Kenkiä solmiessa ähisin ikäistäni vanhemmalta tuntuvassa kropassa.

Reilussa vuodessa epätietoisuus ja ahdistus ovat vaihtuneet itsevarmuuteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Fressi trainerin tuella tuloksiin

Koska sekä lähtötaso että kuntosaliharjoittelun lainalaisuuksien tuntemus olivat täysin nollassa, oli Lasselle itsestään selvää, että ryhtiliike tehtäisiin yhdessä personal trainerin kanssa. Omaksi liikuntakeskukseksi valikoitui Fressi, osin sattumalta. Fressi oli paketoinut kokonaisuuden yritysasiakkaalle mahdollisimman helpoksi ja liikuntakeskuksia oli mukavasti Lassen ja yrityksen arkireittien varrella.

– Kiitos kuuluu myös yhtiökumppanilleni, joka on itse aina ollut liikunnallinen. Hän ehdotti, että yrityksemme voisi liikuntaedulla pitää huolta tärkeimmästä resurssistaan, it-alan kasvuyritystä luotsaava Lasse kertoo.

Alkukartoituksessa Fressi Trainer kysyi, millaisiin treenimääriin Lasse olisi valmis sitoutumaan. Lasse ehdotti kolmea kertaa viikossa, mutta Jude nokitti vain kahdella. Kesällä 2018 trainerin linjaus ihmetytti, mutta nyt Lasse ymmärtää sen erittäin hyvin. Liian kuormittavaan aloitukseen on moni hyvä liikuntaprojekti tyssännyt. Halu kehittyä nopeammin kuin pystyy saattaa aiheuttaa turmiollista vauhtisokeutta.

Alussa Lasse ei pystynyt edes kyykistymään pitämättä jostain kiinni, joten ensimmäiset viikot tehtiin pelkkiä liikkuvuusharjoituksia, lämmitellen rauhallisesti soutulaitteella. Pikkuhiljaa siirryttiin kohti perinteistä salitreeniä, johon kuului muun muassa kyykkyä levytangolla, pystypunnerrusta, maastavetoa ja penkkiä.

– Pystypunnerrus oli aluksi todella turhauttavaa, mutta nyt se on yksi lempiliikkeistäni. Rullailen nykyisin ympäri kestävyys-voima-lihasmassa-sykliä. Ensimmäisen vuoden kehitysvauhti on ollut äärimmäisen motivoivaa, mutta tiedostan, ettei kehitys enää voi jatkua samaan tahtiin.

Kehityksen mittaaminen motivoi

Lassen oivallus lupaa hyvää jatkoa ajatellen. Kun treeneissä on maltti ja järki mukana, on pienikin kehittyminen iso ilo, ja nelikymppiselle itse asiassa puhdas työvoitto ”luontoa vastaan”. Säälimätön totuus kun on, että iän myötä on tehtävä jatkuvasti enemmän työtä säilyttääkseen edes nykyisen kuntotason.

– Joskus tulee fiilis, että haluaisin lisätä liikuntaa reilumminkin, mutta uskon, että 2-3 treenikertaa on juuri se sopiva määrä, johon voin arjessani sitoutua pysyvästi. Olen vahvasti sitä mieltä, että tämä kaikki on kuitenkin vasta alkua.

Nelikymppisen ryhtiliikkeeseen on kuulunut oleellisena osana myös tulosten mittaaminen, jota Lasse suosittelee lämpimästi kaikille, jotka haluavat saada dataa kehittymisensä tueksi.

Vuoden treenit Fressillä ovat polttaneet rasvaa noin kymmenen kiloa, mutta kasvattaneet lihasta peräti seitsemällä kilolla. Vyötäröltä on housumitassa lähtenyt kaksi tuumaa. Paidat ovat menneet vaihtoon ja entisen M-koon sijaan vaatekaupoilla Lasse tarttuu nyt L-kokoon, koska rinnanympärys on aiempaa lihaksikkaampi. Ryhti on parantunut ja selkäkivut kadonneet.

Treenien tueksi lepoa ja ravintoa

Liikunnan vakiintumisella arkeen on ollut positiivisia myötävaikutuksia myös miehen ruokailutottumuksiin ja lepoon. Intohimoisena kokkina Lasse on aina syönyt monipuolisesti, mutta välillä liikaa ja liian harvoin.

– Salitreenit ”pakottavat” huolehtimaan säännöllisistä ruoka-ajoista. Jos ei syö kunnolla, ei jaksa. Ravinnon lisäksi myös unella on suuri vaikutus siihen kuinka treenit sujuvat. Univelan tuntee heti kropassaan. Pyrin nukkumaan kahdeksan tunnin yöunia.

Fressi Trainerin palkkaaminen on ollut yksi parhaista hyvinvointisijoituksista, joita Lasse on itsensä hyväksi tehnyt. Judelta hän on saanut positiivista palautetta erityisesti kyvystään seurata ohjeita täsmällisesti, mikä hieman herättää Lassessa kummastusta.

– Miksi ihmeessä lähteä sooloilemaan oman pään mukaan, kun voi luottaa, että ammattilaisen neuvoilla onnistuu varmasti. Ilmiö on tuttu omassa konsultin työssäkin: parhaan hyödyn saa asiakas, joka sekä kuuntelee että sitoutuu, Lasse naurahtaa.

Katso videolta nelikymppisen Lassen treenihetki Myyrmäen Fressillä:

Teksti: Terhi Kangas

 

Scroll to Top