Havaitse sosiaalisen median vaikutukset ruokasuhteeseesi

Sosiaalisen median toimesta meillä on entistäkin helpompi tutustua toisten ihmisten arkeen. Toisten ihmisten tapa elää tuntuu kiinnostavan paljon, myös syömisen suhteen. Tästä osoituksena on “Mitä syön päivässä” (What I Eat In a Day) -videoiden pitkään jatkunut suosio. Videot, joissa näytetään yhden päivän syömiset, voivat olla toki inspiroivia, mutta voivat sisältää myös haitallisen vaikutuksen omaan syömiseen ja kehosuhteeseen. Ihmisen luonnollinen tarve vertailla itseään muihin voi tuottaa ison ongelman näiden videoiden ympärille. Siksi on hyvä olla tietoinen, millä tavoin näiden videoiden katselu voi vaikuttaa omaan ajatteluun ja toimintaan.

Olet ehkä törmännyt sosiaalisessa mediassa “Mitä syön päivässä” -videoihin, joiden avulla ihmiset näyttävät yksittäisen päivän ateriointia. Videot voivat tarjota katsojilleen inspiraatiota arjen ruokavalintoihin. Inspiraation lisäksi videot saattavat keskittyä myös ravitsemusopastukseen ja kehon muutoksien saavuttamiseen yhdessä liikunnan kanssa. Tällöin tuleekin ottaa huomioon, että yhden ihmisen ruokavalio ei ole kaikille sopiva ja video voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia yksilön ruokailutottumuksiin.

Se, mikä on yhdelle terveellistä, ei ole kaikille terveellistä. Ja samalla, kun ravitsemuksellinen tarve vaihtelee ihmisten välillä, tarve vaihtelee myös ihmisen eri ajanjaksojen välillä: se mikä on tänään tarpeellista jollekin, ei välttämättä ole enää tarpeellista huomenna. Katselemalla näitä videoita voi kuitenkin luoda virheellisen kuvitelman siitä, millainen ruokavalion pitäisi olla. Saatamme kokea oman ruokavaliomme huonommaksi verrattuna toisen yksittäiseen päivään. Jos ihailemme videon tekijää muillakin elämän osa-alueilla, tarve muuttaa omaa syömistä voimistuu herkästi.

Kenenkään ulkomuoto ei tule pelkästään ruokavaliolla, vaan jokainen meistä on erilainen niin geneettisten kuin myös elintapojen sekä historian toimesta. Vaikka kaksi ihmistä söisi täsmälleen samanlaisella ruokavaliolla, ei heidän ulkomuotonsa muutu samanlaisiksi. Tämä todellisuus voi kuitenkin hämärtyä, jos katselemme näitä videoita usein.

Pysähdy kuuntelemaan kehoasi

Ehkä tällaiset videot ja niiden suosio ovatkin juuri osoitus siitä, että emme enää luota kehoomme ja sen viesteihin, vaan haemme vastauksia syömiseen muualta. Sen sijaan, että pysähtyisimme kuuntelemaan omaa kehoamme, pysähdymmekin selaamaan, mitä muut tekevät, ja teemme ratkaisumme tämän pohjalta.

Keho saatetaan hyväksyä vasta, kun se näyttää tietynlaiselta tai saatamme kokea ruokavalion hyvänä vasta, kun se näyttää sosiaaliseen mediaan sopivalta. Näiden toimesta emme kuitenkaan tue terveyttä, vaan enemmänkin häiriintynyttä ruokasuhdetta, joka myötäilee sosiaalisen median luomaa kauneusihannetta.

“Mitä syön päivässä” -videoita katsellessa pitääkin olla varma, etteivät ne häiritse omaa ruoka- ja kehosuhdetta. Voikin olla hyvä kysyä muutamia kysymyksiä, jos huomaa oman sosiaalisen median täyttyvän näistä videoista.

  1. Inspiroidunko kokeilemaan uusia reseptejä videoiden avulla?
  2. Saako videot tuntemaan itseni tai ruokailutottumukseni huonoiksi?
  3. Ajattelenko saavani samanlaisella syömisellä samanlaisen kehon?
  4. Koenko ahdistusta omasta ruokavaliostani katsoessani muiden ruokailutottumuksia?
  5. Lisäävätkö videot erilaisia sääntöjä ja tiukkoja rajoja omaan syömiseen?

Vaikka “Mitä syön päivässä” -videot ovat monissa määrin haastavia, voivat ne olla tapa löytää uusia reseptejä tai vaihtelua syömiseen. Onkin hyvä kuunnella omaa olotilaa ja tunnetta tällaisten videoiden jälkeen: luovatko ne iloa omien ruokavalintojen tekemiseen vai aiheuttavatko ne tiukentunutta ajattelua omasta syömisestä tai huonommuutta omasta kehosta?

Jos epäilee, että tällaiset videot eivät välttämättä ole itselle hyväksi, kannustan hetkeksi jättämään näiden videoiden katselun ja havaitsemaan minkälainen vaikutus siitä on. Parhaimmillaan saat enemmän aikaa keskittyä ja nauttia siitä, mitä sinä itse syöt päivän aikana.


Lue lisää Marianna Höltän, Fressin laillistetun ravitsemusterapeutin, artikkeleita:

Lue lisää Fressin ravitsemusohjauksesta » www.fressi.fi/palvelut/ravitsemusohjaus/


 

Scroll to Top