Huono ryhti on yhteydessä moniin ikäviin vaivoihin

46-vuotias Leena oli jo pitkään huomannut voivansa huonosti, kärsinyt niska-ja hartiaseudun jumeista ja kaivannut säännöllistä liikuntaa osaksi arkeaan. Kuntosalitreenaaminen kiinnosti, mutta uusi aluevaltaus tuntui vaikealta ilman minkäänlaista kokemusta. Oman personal trainerin hankkiminen tuntui hyvältä ratkaisulta alkukankeuden selättämiseksi.

Sari ryhtyi Leenan traineriksi. Leenan ensimmäisellä tapaamisella Sari kiinnitti huomiota Leenan huonoon ryhtiin: yläselkä ja niska-hartiaseutu olivat työntyneet eteenpäin. Ohjelma piti muokata virheasentoa korjaavaksi, jotta painojen kanssa tehtävät liikkeet voitiin tehdä oikein ja turvallisesti.

Ryhdinkorjausliikkeet avainasemassa

Leena tekee istumatyötä, mikä osaltaan selitti huonoa ryhtiä. Hyvä on kuitenkin muistaa, ettei huonoryhtisyys ole ainoastaan päätetyöskentelevien vaiva. Teemme paljon asioita etukumarassa, mikä voi olla opittu tapa, ja jota monet nykyajan elintavat, esimerkiksi jatkuva kännykän käyttö, pahentavat. Jos ryhtiä ylläpitävää lihaksistoa ei vahvisteta, olkapäät ja pää työntyvät eteenpäin kiristäen rinnan tiukaksi. Vastalääkkeeksi tarvitaan vahvistusta yläselkään ja avausta rintaan. Myös niskan ja kaulan lihaksistoa pitää tasapainottaa.

Leena kärsi jatkuvista niska- ja hartiaseudun kivuista, jotka ovat usein seurausta pään työntymisestä eteenpäin. Heikentynyt kaulan lihaksisto ei jaksa kannatella päätä oikeassa asennossa, jolloin niskaan syntyy jännityksiä ja kiputiloja. Kehomme yrittää tasapainottaa itseään täydelliseen ryhtiin, ja tämä automaattinen toiminta vie valtavasti energiaa, joka puolestaan väsyttää. Muita yleisiä huonoon ryhtiin liittyviä vaivoja voivat olla pää- tai selkäkipu ja huono rintarangan liikkuvuus.

Sari ohjeisti Leenan tekemään  rintarangan liikkuvuutta parantavia liikkeitä kevyiden painojen ja pilatesliikkeiden avulla. Niska-hartiaseudun jännityksiä pyrittiin vapauttamaan heikkoja kaulan lihaksia, takaolkapäitä ja yläselän lihaksia vahvistamalla. Ennen kuin alkaa korjaamaan omaa ryhtiään, tulisi Sarin mukaan tietää, mitkä lihasryhmät tarvitsevat vahvistusta ja mitkä avausta.

Virkeämpi mieli ilman kiputiloja

Vajaan viiden kuukauden säännöllisen harjoittelun jälkeen rintaa avaavat liikkeet, takareisi- ja pakaratreenit sekä kaulalihasten vahvistaminen olivat kantaneet hedelmää, ja Leenan ryhti oli suoristunut huomattavasti ja niska-hartiaseudun kiputilat helpottaneet. Nykyään Leena osaa kiinnittää huomiota myös ergonomisempaan työskentelyasentoon. Nyt parantuneen ryhdin, ja sitä myötä myös liikkuvuuden, myötä voidaan siirtyä kehittämään kehoa kokonaisvaltaisemmin edeten haastavampiin lihaskuntoliikkeisiin.

Ilman personal traineria Leena olisi todennäköisesti ryhtynyt treenaamaan päättömästi tietämättä mihin asioihin keskittyä, ja siksi hän suosittelee ammattilaista tueksi, mikäli kuntosaliharjoittelun aloittaminen tuntuu vaikealta.

Yhteisen taipaleen aikana on ryhdin lisäksi toki keskitytty myös kunnon kohottamiseen ja liikunnan tuomiseksi elämäntavaksi, mitkä olivat Leenan perimmäiset motiivit. Hänelle on ollut tärkeää löytää yksinhuoltajana omaa aikaa liikunnan ääreltä. Hän on nykyään huomattavasti virkeämpi ja jaksaa myös työpaineet paremmin. Motivaatiota lisäävät myös pudonnut rasvaprosentti ja kasvanut lihasmassa.

–  Olen löytänyt oman juttuni, ja aion jatkaa treenaamista Sarin kanssa.

 

Scroll to Top