Hyvän lepopäivän merkitys

Urheilun, hyvän ruokavalion ja riittävän unen rinnalle kuuluu säännölliset lepopäivät. Liian rasittavasti joka päivä treenaaminen ei ole loppupeleissä niin tehokasta, miltä se saattaa treenihetkellä tuntua.

Urheilussa laitamme kehon äärirajoille, jotta maksimoimme tavoitteiden saavuttamisen, oli se sitten lihasten kasvu, painonpudotus tai vaikka hyvä olo. Kuitenkin on otettava huomioon myös kehon palautuminen. Todellisuudessa parhaan tuloksen saamme lisäämällä treenirytmiin myös yksi-kaksi lepopäivää viikkoon. Näin saamme annettua keholle myös aikaa palautua, millä ehkäisemme muunmuassa loukkaantumisia ja ylikuormittumista. 

Millainen sitten olisi hyvä lepopäivä?

Lepopäivänä tärkeintä on kehon palautuminen. Palautumisen maksimoimiseksi hyvät yöunet ovat oleellisessa asemassa. Hyvin nukuttu yö palauttaa kehoa. Unen ohella toinen hyvin tärkeä lepopäiväosuus on ruokavalio. Palautuaksesi ruokavalion tulee olla ravinteikasta ja sisältää tarpeeksi proteiinia, rasvaa sekä hiilihydraatteja.

Mitä lepopäivänä voi tehdä?

Lepopäivänä ei suositella raskasta liikuntaa, mutta pieni happihyppely tai venyttelytuokio ei tee muuta kuin hyvää keholle. Kävely tai muu aerobinen liikunta on tutkitusti avuksi palautumisessa. Rento aerobinen liikunta nopeuttaa kehon palautumista ja helpottaa mahdollisia treenistä syntyviä lihaskipuja aktivoimalla lihaksia, mutta kuitenkin rasittamatta niitä. 

Toinen hyvä vaihtoehtoinen liikunta on venyttely. Mikäli arjessa venyttely jää hieman toissijalle on lepopäivänä hyvä ottaa hetki aikaa venyttelylle, vaikka televisiota katsellessa. Venytellessä samalla tavalla kuin kävellessä autamme kehon ja lihasten palautumista, mutta myös samalla ennaltaehkäiseemme vammoja ja muita loukkaantumisia. Toinen venyttelyn kaltainen lihashuolto on rullailu putkirullalla. Putkirullalla voidaan muunmuassa avata lihaskalvoja, jotka usein menevät jumiin urheilun yhteydessä ja voivat aiheuttaa koviakin kipuja pitkittyessä. 

On kuitenkin tärkeä muistaa, että lepopäivänä onkin sopiva aika nauttia elämästä ja tehdä esimerkiksi asioita joille ei normisti arjessa olisi aikaa. Esimerkiksi kirjojen lukeminen, kokkaaminen, piirtäminen tai ystävän kanssa aikaa viettäminen. Lepopäivänä on tärkeää muistaa lepuuttaa itseään arjen kiireiden keskellä. Mikäli tuntuu siltä, että lepopäivien pitäminen meinaa unohtua, voi niitä hyvin merkata kalenteriin samalla tavalla kuin muutkin menot. Tällä tavalla lepopäivät tulevat varmasti pidettyä kun ne on varattua aikaa omaan hyvinvointiin. 

Lähteet:

https://baoshop.fi/fi/page/mika-merkitys-ravitsemuksella-on-palautumiseen/18232

https://mieli.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/millainen-ruoka-hyväksi

https://www.foreverclub.fi/kuntosaliharjoittelu/palautumisen-merkitys/

https://www.kasvaurheilijaksi.fi/elämänrytmitesti/esittely/urheilullinen-elämänrytmi

Teksti: Venla Salminen

Scroll to Top