Hyvinvointia mielikuvista

Jos olet joskus ajatellut, että elintapoihisi pitäisi tehdä muutoksia, kuulut luultavasti enemmistöön. Monet meistä tekevät elämänsä varrella useita isoja tai pieniä päätöksiä elintapojen parantamiseksi. Tänä iltana en syö yhtään herkkuja. Enkä kyllä jää sohvalle makoilemaan. Jätän saunaoluenkin väliin!

Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä Jarmo Liukkosen kirjaa Kuka hallitsee mieltäsi – Mielikuvien hyödyntämisen kirja (2020), joka on saatu Tuumalta arvostelukappaleena. Liukkonen on Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori sekä liikunnan ja psyykkisen hyvinvoinnin dosentti. Hän on toiminut psykologisen valmennuksen asiantuntijana useissa Suomen urheilumaajoukkueissa.

Mielikuvilla on vahva vaikutus käyttäytymiseemme. Edellisissä esimerkeissä painopiste on herkuista, makoilusta ja saunaoluesta luopumisessa. Kun kiellämme itseltämme jotakin, vahvistamme samalla mielikuvaa kyseisestä asiasta, jolloin kyseistä asiaa on vaikea vastustaa.

Mielikuvan avulla luomme itsellemme valmiin toimintamallin epätoivotusta käytöksestä. Tällöin houkutusten vastustaminen vaatii itsekuria ja sitä meillä kenelläkään ei ole loputtomiin.

Aihetta kannattaa lähestyä toiselta kantilta. Herkkujen kieltämisen sijaan mieti, mitä aiot syödä sen sijasta. Haluatko syödä iltaruoaksi ehkä herkullisen kasvissosekeiton tai makoisan pihvin ja salaatin? Jos et halua makoilla sohvalla, keksi jotakin vaihtoehtoista tekemistä. Lähdetkö tapaamaan ystävääsi kävelylenkille vai aiotko tehdä jonkin tekemättä jääneen kotityön. Jos olet tottunut juomaan saunassa, luo mielikuva ihanan kylmästä ja raikkaasta kivennäisvedestä.

Älä siis luo mielikuvaa epätoivotusta käytöksestä vaan käytä hetki aikaa luomalla mielikuva toivomistasi tapahtumista. Voit kuvitella mielessäsi, miten käyt töiden jälkeen kaupassa, mitä ruokia ostat sieltä (tee vaikka kauppalista), millä reseptillä valmistat ruokasi ja miten syötte perheen kanssa yhdessä ruokapöydässä ja mitä teette ruokailun jälkeen. Kun päätät etukäteen mitä teet, ei aikaa ja resursseja kulu enää päätösten tekemiseen itse tilanteessa.

Näin pienelläkin näkökulman muutoksella voi olla yllättävän iso vaikutus. Muutokset siis kannattaa miettiä jotakin kohti, ei jostain pois.

Mielen ohjaaminen mielikuvien avulla

Mielen ohjaamista tapahtuu esimerkiksi tilanteissa, joissa teet nälästä huolimatta järkeviä ostopäätöksiä ruokakaupassa tai kun väsymyksestä huolimatta käyt virkistävällä kävelylenkillä. Mielikuvaharjoittelulla mieltä voi oppia ohjaamaan myös tavoitteellisesti.

Mielikuvaharjoittelua voivat olla erilaiset rentous- ja keskittymisharjoitukset, asioiden läpikäyminen mielikuvissa, haasteellisiin tapahtumiin valmistautuminen ja motorinen liikekuvittelu. Näissä harjoituksissa otetaan tietoiseen käyttöön myönteisiä ajatuksia, itsepuhelua, mielikuvia sekä uusia ajattelu- ja reagointitapoja.

Mielikuvaharjoittelu ei ole onnistumisen tae, mutta se lisää usein onnnistumisen mahdollisuuksia. Mielikuvia voi käyttää apuna terveyden, hyvinvoinnin ja suoritusten edistämiseksi. Niillä on merkitystä esimerkiksi haitallisten ja joustamattomien ajatusten ja uskomusten tunnistamisessa ja muokkaamisessa sekä esimerkiksi unihäiriöiden, ahdistuneisuuden ja kiputilojen hoidossa.

Kuka hallitsee mieltäsi -kirjasta löytyy harjoituksia erilaisiin tilanteisiin: rentoutumiseen, stressinhallintaan, itseluottamuksen vahvistamiseen, ahdistavan tunnekokemuksen poisherkistämiseen, kivun hallintaan, unen parantamiseen, terveellisten elämäntapojen edistämiseen, keskittymiseen, muistamisen parantamiseen, motivaation edistämiseen, vireystilan säätelyyn sekä tenttiin, kokeeseen ja kilpailuun valmistautumiseen.

Jarmo Liukkosen rentoutus- ja mielikuvaharjoitusohjelmia on tarjolla myös www.rentoelo.fi-sivustolla.

Scroll to Top