Keho tarvitsee tietoista syömistä

Muistatko mitä viimeksi söit? Miltä ruoka tuntui, tuoksui tai maistui? Toisinaan huomaamme lautasen olevan tyhjä jo ennen kuin olemme kiinnittäneet huomiota koko syömiseen. Syöminen voi myös olla hyvinkin rutinoitua, eikä kehon tarpeita oteta huomioon. Toisinaan rutinoituneesta syömisestä on toki apua, mutta autopilotilla tapahtuva syöminen voi tuottaa säröjä ruokasuhteeseen, aiheuttaa syömiseen liittyvää ahdistusta tai ylläpitää tunnesyömisen otetta. Keho tarvitsee tietoista syömistä.

Tietoisella läsnäololla ja tietoisuustaidoilla tarkoitetaan huomion suuntaamista tiettyyn kohteeseen tarkoituksellisesti, tässä hetkessä ja arvostelematta. Huomio kiinnittyy ulkoisten kohteiden lisäksi myös sisäisiin tapahtumiin: mitä tapahtuu kehossa, mielessä ja sydämessä.

Tietoinen syöminen on taito, joka auttaa suuntaamaan huomiota syömiseen, tässä ja nyt arvostelematta. Tarkoitus on pysähtyä ja havainnoida syömisen aikana herääviä tuntemuksia. Tietoiseen syömiseen keskittyminen voi olla apukeino opetella tunnistamaan omat tarpeet, syömään nälän ja kylläisyyden mukaan sekä luomaan tasapainoista ruokasuhdetta.  

Tietoinen syöminen voi auttaa tunnesyömiseen

Monille on varmasti tuttu tilanne, jossa sarjoja tai elokuvaa seuratessa ei huomannutkaan syövänsä lautasen tai karkkipussin tyhjäksi. Tämä on hyvä esimerkki tiedostamattomasta syömisestä. Tiedostamaton syöminen voi johtua myös esimerkiksi tunteista tai tiukoista säännöistä. Sen sijaan, että söisit tietoisesti nälkään, saatatkin huomata syöväsi lohdutukseksi, palkinnoksi tai jopa siksi, että on tylsää.

Tunteet vievät huomion kehon tarpeista muualle ja syöminen tapahtuukin sydämen nälkää kuunnellen. Tietoisen syömisen harjoittaminen auttaakin lisäämään nälän ja kylläisyyden mukaan syömistä ja mahdollistaa tunnesyömisen hallitsemista. Läsnäolon lisääminen helpottaa tarpeiden tunnistamisen, jolloin myös olon ja tunteiden helpottamiseen voi löytää toimivia ratkaisuja muusta tekemisestä syömisen sijasta.  

Tiukat säännöt tietoisen syömisen esteenä

Tiukat rutiinit ja säännöt voivat myös olla tietoisen syömisen esteenä. Tällöin omat mieltymykset, tarpeet ja halut ohitetaan syömiseen liittyvän rangaistuksen ja epäonnistumisen pelossa. Voi olla, että liikaa syöminen pelottaa ja ei uskalleta syödä nälän mukaan. Esimerkiksi aamupala voi olla saman kokoinen kuin aina, vaikka koettu nälkä olisi selvästi suurempi. Tietoinen syöminen voi tuntua jopa ahdistavalta, sillä syömisen tiukasta kontrolloimisesta pelottaa päästää irti.  

Tietoisessa syömisessä ei kuitenkaan ole kyse täydellisen ruokavalion löytämisestä tai ailahtelevien mielitekojen toteutumisesta. Ruokia ei jaotella hyviin tai huonoihin, eikä mietitä onko ruoka terveellistä. Tietoisessa syömisessä havaitaan tilannetta ilman syyllistämistä ja opetellaan kuuntelemaan omia tarpeita. Kyse on kehon viestien kuuntelemisesta, näiden kunnioittamisesta ja luottamuksen laatimisesta. Vain läsnäolon avulla kehon tarpeita huomioiva syöminen voidaan saavuttaa.

Tunnesyömisen lisäksi, tietoinen syöminen voi siis auttaa syömiseen liittyvien tiukkojen sääntöjen purkamiseen ja ahdistukseen. Harjoittelemalla tietoista syömistä sääntöjen tilalle tuleekin kehon tarpeiden ja mieltymyksien mukaan syöminen. Samalla voi löytää syömisen ilon ilman epäonnistumisen tunnetta ja syyllisyyttä. 

Harjoittele

Tietoinen syöminen on taito, mitä voi harjoitella ja opetella. Niin kuin useat taidot, tämä vaatii aikaa harjoittelulle ja oppimiselle. Tietoisen syömisen harjoittamisessa pysähtyminen on tärkeää ja siksi on hyvä varata rauhallinen hetki ruoan äärelle. Ota kaikki aistit käyttöön ja lähde havainnoimaan syömistä. Nyt ei ole tarkoitus miettiä onko ruoka terveellistä tai teetkö oikein. Tietoisessa syömisessä on tarkoitus olla tutkimusmatkalla, jossa havaitaan mitä ruoan äärellä koetaan. 

  1. Pysähdy aluksi miettimään miten nälkäinen olet. Onko vatsa tyhjä? 
  2. Ennen kuin maistat ruokaa, havainnoi ruokaa muilla aisteilla: Miltä ruoka näyttää? Miltä ruoka tuoksuu? Miltä ruoka kuulostaa? Miltä ruoka tuntuu?  
  3. Ota pala ruokaa suuhun. Keskity ruoan makuun ja miltä ruoka tuntuu suussa. Pureskele ruokaa rauhassa.  
  4. Pysähdy suupalojen välissä miettimään miltä ruoka maistui, miltä kehossa tuntuu. Havaitse miten vatsa täyttyy ja koetko kylläisyyttä.  
  5. Kun ateria on ohi, pohdi mitä tunnet. Miellyttikö ateria? Mitä tunnet: oletko onnellinen vai onko olo epämukava?  

Monille tietoisen syömisen harjoittaminen voi tuntua vaikealta siihen vaadittavan pysähtymisen tai tiukasta kontrollista päästämisen vuoksi. Monesti se onkin tilanne, kun tietoiselle syömiselle olisi oikeasti tarvetta. Kannustankin kokeilemaan tietoisen syömisen harjoitusta, jos kehon tarpeita on vaikea kuunnella ja lautasen äärellä vaikea pysähtyä.  

 

Lue lisää Marianna Höltän, Fressin laillistetun ravitsemusterapeutin, artikkeleita:

Scroll to Top