Ku(u)riton ja lempeä lomaltapaluu

Kesällä monilla on poikkeuksellista aikataulua ja askaretta. Tämän toimesta myös syöminen on usein erilaista ja arjesta eroavaa. Kesäherkkujen nauttiminen luo lomafiilistä ja irrottaa mieltä perusarjesta. Siitä huolimatta monille lomalta paluu tarkoittaa itsensä ruoskimista kesäherkkujen toimesta. Se, mikä alunperin piti olla nautintoa ja rentoutumista, kääntyykin taakaksi ja stressaavaksi. Harvoin itseään moittimalla ja piiskaamalla olo kuitenkaan paranee. Ku(u)riton ja lempeä lomaltapaluu lisää arjen mielekkyyttä ja hyvinvointia, eikä tiukka itsekuri ja syömisen syyllisyys siten kannata.

Iso osa viettää kesällä lomaa pyrkimyksenä palautua työstä tai opiskelusta. Jonkinlainen irtiotto tavalliseen arkeen tekee hyvää. Jo pelkkä lämmin ja aurinkoinen ilma saa monen mielen virkistäytymään, mutta myös herkut luonnollisesti lisäävät mielihyvää ja vahvistavat rentoutumista. Lomafiilistä ei halua pilata liian arkisilla ruokavalinnoilla ja aikaa ruoasta nautiskelulle on lomalla usein enemmän.

Kesällä monilla ruoilla ja herkuilla on myös oma sesonkinsa ja aikansa. Kaikki tietävät ettei kunnon mansikkakakkua ole mahdollista saada keskitalvella eikä varhaisperuna ole sama kuin mikä tahansa peruna. Samoin esimerkiksi jäätelön ja grillimakkaran kulutus ajoittuu Suomessa varsinkin touko-elokuun ajalle. Helteessä jäätelöä ei tee mieli vain maun vuoksi, vaan myös sen viileyden vuoksi.

Kun loma on lopuillaan ja arki jälleen lähestyy, monen mieltä alkaa kalvamaan syödyt herkut. Nautitut suupalat muuttuvat yhtäkkiä mielipahaksi. Puntarilla käyminen voi vahvistaa tilannetta ja lisätä syyllisyyttä. Ahdistus ei tunnu helpottavan muuten kuin tiukalla otteella. Moni palaakin lomalta arkeen isolla ryhtiliikkeellä, jossa armoa ei anneta. Syömistä ohjailee jyrkät säännöt, jotka pyrkivät palauttamaan tilanteen kesän jälkeen raiteilleen ja poistamaan syyllisyyden tunteen.

Ruoasta on luonnollista hakea mielihyvää ja nautintoa

Vaikka syöminen on kehon ravitsemista varten, ei sen kuulu olla terveellistä optimointia. Täydellisen terveellistä ruokavaliota ei ole olemassa eikä jokainen suupala ole naula arkkuun. Terveyttä tukeva syöminen sisältää myös herkuttelua. Keho ei mene rikki ruoasta, josta se saa lähinnä nautintoa ravintoaineiden sijasta. Mieli sen sijaan voi olla tämän toimesta hyvinkin ravittu. Kesään kuuluu herkut siinä missä ravitseva ruokakin, eikä syötyjä herkkuja kannata pyörittää mielessä taakaksi asti.

Kesästä arkeen palaaminen voi vaatia aikaa, mutta liikkeelle ei kannata lähteä itseään ruoskimalla. Harvoin, jos koskaan, moittimalla ja itseään syyllistämällä hyvinvointi paranee. Monilla herkkujen nauttiminen vähenee automaattisesti arjen rutiineihin siirryttäessä, eikä tämä vaadi erityisen tiukkoja toimia.

Jos herkut tuntuvat täyttävän edelleen arjen syömisestä ison osan, on hyvä miettiä mitä voisi mahdollisesti pyrkiä lisäämään omaan ruokavalioon. Voisinko lisätä kasviksia tai pitää huolen, että nautin välipalan päivittäin? Pieni muutos voi tuntua aluksi riittämättömältä, mutta onkin usein se mikä kannattelee pisimmälle. Pienet muutokset isojen ryhtiliikkeiden sijaan säästävät paremmin voimavaroja, joita tarvitsemme arjessa jaksamiseen.

Kesällä syötyjä herkkuja ei siis tarvitse kompensoida herkuttomalla syksyllä. Pelkkä herkkujen kieltäminen ei ole kauas kantoisaa ja johtaa usein vain ylilyönteihin ja epäonnistumisen tunteisiin ennemmin tai myöhemmin. Terveyttä tukeva ruokavalio sisältää mieliruokia syksylläkin, oli kesän syöminen mitä hyvänsä. Syyllisyyden tunne ei puolestaan edistä hyvinvointia, joten se kannattaa nyt jättää lautaselta pois.

 

Lue seuraavaksi Marianna Höltän, Fressin laillistetun ravitsemusterapeutin artikkelit:

Scroll to Top