LIIKUNNALLA TEHOA AIVOIHIN

Mihin kaikkeen sinä käytät aivojasi? Ehkä opiskeluun, uusien taitojen oppimiseen, työtehtävistä suoriutumiseen, arjen ja raha-asioiden hallintaan ja niin edelleen. Tässä kirjoituksessa annan vinkkejä siihen, miten saat aivojesi voimasta täyden tehon irti!

Lähteenä olen käyttänyt Anders Hansenin kirjaa Aivovoimaa – näin vahvistat aivojasi liikunnalla (2020), joka on saatu arvostelukappaleena Atenalta. Hansen on ruotsalainen ylilääkäri ja konsultoiva psykiatri.

Nykyään tiedetään, että aivot muuttuvat ja uusia aivosoluja muodostuu koko elämän ajan. Jokainen meistä voi myös itse vaikuttaa omien aivojensa toimintaan. Tehokkain tapa on liikunta, joka auttaa ajattelemaan nopeammin, keskittymään ja muistamaan paremmin, olemaan luovempi ja kestämään stressiä. Liikuntaa vahvistaa jopa älykkyyttä.

Aivojen toimintakyvyn kannalta ei siis olekaan tehokkainta täytellä ristisanatehtäviä ja sudokuja tai istua tuntikausia kirjojen ääressä pänttäämässä. Liikkuminen on supervoima, jota meistä jokainen voi hyödyntää.

Juokse stressi pois

Stressin hoitamisessa ja ennaltaehkäisyssä liikunta on avainasemassa. Liikunta ikään kuin opettaa kehoa sietämään stressaavia tilanteita. Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta täällä: Liikunta ja stressi.

Kokeile:

  •  Säännöllinen liikkuminen auttaa sietämään stressaavia tilanteita koko elämän ajan.
  • Helpota tiedossa olevaa stressaavaa tilannetta (esim. esiintyminen) käymällä sitä ennen reippaalla kävelylenkillä tai nosta sykettä jollain muulla tavalla.
  • Kuntoliikunta hillitsee stressiä tehokkaammin kuin voimaharjoittelu.
  • Huolehdi, että syke nousee kunnolla ainakin 2-3 kertaa viikossa.

Kadonneen keskittymiskyvyn jäljillä

Keskittymiskyvystä kirjoitin täällä: Vinkit kadonneen kesittymiskyvyn etsintään. Keskittymiskykyä voi parantaa monille eri tavoilla, mutta liikkuminen on tässäkin avainasemassa. Tutkimusten mukaan hyväkuntoisilla on heikompikuntoisia keskimäärin parempi keskittymiskyky.

Kokeile:

  • Keskittymiskykyä edistää erityisesti intensiivinen liikunta, jossa saavutetaan 70-75 prosenttia maksimisykkeestä.
  • Paras keskittymiskyky on muutamia tunteja liikunnan jälkeen. Liiku siis ennen työpäivää tai tärkeää tenttiä.
  • Paras vaikutus saavutetaan, kun liikkumista jatkaa 30 minuuttia yhteen menoon.

Lääke masennukseen

Hansenin mukaan masennuksen hoidossa juoksulenkeillä on sama vaikutus kuin masennuslääkkeillä. Pitkällä tähtäimellä liikunta on jopa tehokkaampi kuin lääkkeet. Silti

masennukseen määrätään harvoin lääkkeeksi liikuntaa. Taustalla on masennuslääkkeiden markkinointiin käytetyt miljardit dollarit ja myös lääkkeiden käyttämisen helppous. Liikunnan aloittaminen ja jatkaminen vaatii potilaalta paljon, eikä se aina ole edes realistinen vaihtoehto vaikeassa masennuksessa. Lääkehoidon ja liikunnan voi myös yhdistää ja aloitettua lääkitystä ei saa lopettaa omin päin.

Kokeile:

  • Juokseminen ja muu korkeasykkeinen liikunta on tehokkainta, mutta jo 20-30 minuutin päivittäiset kävelyt auttavat.
  • Liikunnan vaikutukset mielialaan voivat näkyä vasta viikkojen kuluessa.
  • Masennuksen hoidossa kovatehoista liikuntaa pitää harrastaa ainakin kolme kertaa viikossa vähintään 45 minuuttia kerrallaan.

Muista nämä

Suuri joukko tuoreita tutkimuksia todistaa, että liikunta parantaa sekä lyhyt- että pitkäkestoista muistia. Esimerkiksi eräässä kokeessa muisti parani siinä verrokkiryhmässä, jossa käveltiin kolme kertaa viikossa reippaaseen tahtiin 40 minuuttia kerrallaan. Muisti paranee samaan tahtiin kuin kunto kasvaa. Lisäksi muistin on huomattu olevan parhaimmillaan välittömästi liikunnan jälkeen.

Kokeile:

  • Jos tarvitset muistia esimerkiksi silloin kun opettelet vieraan kielen sanoja, voit saada lisää tehoa käymällä keskitehoisella lenkillä juuri ennen opiskeluhetkeä. Jos mahdollista, opettele uutta asiaa samalla kuin liikut.
  • Muistille parasta on vuorotella kunto- ja voimaliikuntaa.

Luovuus virtaamaan

Liikunnan ja luovuuden yhteyttä on myös tutkittu. Erilaisissa luovuustutkimuksissa on tutkittu osallistujien kykyä tuottaa luovia ideoita liikunnan jälkeen tai ilman liikuntaa. Liikunnan on todettu lisäävän luovaa ajattelua.

Kokeile:

  • Ehdota työpaikallasi kävelypalavereja. Erityisen tehokkaita ne ovat auttamaan osallistujia keksimään luovia ratkaisuja.
  • Rankka liikunta heikentää luovuutta heti liikuntasuorituksen jälkeen. Vähintään 20-30 minuutin keskitehoinen juoksu tekee hyvää luovuudelle lenkin jälkeen noin kahden tunnin ajaksi.
Scroll to Top