Mikä ihmeen faskia?

Lihakset, luut, jänteet – ja faskiat. Faskia on monelle melko tuntematon käsite. Se ei ole ihme, sillä perinteisesti kehon toiminta on hahmotettu niin, että lihakset kiinnittyvät luihin jänteiden avulla ja siten lihasten supistumiset aiheuttavat kehon liikkeen. Nykyisin tunnetaan paremmin myös faskian merkitys osana kehon liikettä.

Faskia tarkoittaa lihaskalvoa. Sitä löytyy joka puolelta kehoa: ihon alta, lihasten ympäriltä, sisältä ja välistä sekä sisäelinten ympäriltä. Lihakset muodostavat faskian avulla pitkiä ketjuja. Keho on ikään kuin yksi iso faskiapussi, jossa lihakset ovat omien pienempien pussien sisällä.

Faskian tarkoitus on jakaa liikettä ja voimia eri puolille kehoa. Ilman faskiaa kuormitus kohdistuisi pelkästään lihasten kiinnityskohtiin. Faskioiden avulla keho kestää suurempia kuormituksia ja pystyy tehokkaampiin suorituksiin. Lisäksi faskia vaikuttaa tasapainoon, auttaa oikeiden lihasten aktivoitumisessa ja antaa keholle paremman tuen.

Faskia on tärkeä

Kankea olo aamuisin tai pitkän automatkan jälkeen johtuu jämähtäneestä ja kuivuneesta faskiasta. Venyttely, liikuskelu ja jaloittelu auttaa vetreyttämään jäseniä.

Faskiat eivät veny juurikaan, mutta kalvot liukuvat päällekkäin. Tämän takia faskia tarvitsee liikettä ja toistoja koko kudoksen liikeradalla. Liike pumppaa nestettä kudoksiin ja auttaa kalvoja liikkumaan toisensa lomassa.

Faskiaa voi luonnehtia eräänlaisena pesusienenä. Kiristyessään se pumppaa nesteet ulos ja sen jälkeen ottaa taas tuoretta nestettä sisään. Siksi juuri pumppaava liike on tärkeää faskian nesteytymisen kannalta.

Faskian toimintahäiriöt voivat aiheuttaa:

  • kipua ja särkyä lihaksissa
  • lihasten heikkenemistä
  • kömpelyyttä ja liikeratojen pienentymistä
  • urheiluvammojen suurentunutta riskiä
  • ryhtihäiriöitä

Näin huollat faskiaasi

Faskian huoltamiseen on monenlaisia keinoja ja niitä kannattaa käyttää monipuolisesti.

Faskia tarvitsee ennen kaikkea monipuolisia liikeratoja. Kirjoitin aiemmin erilaisista venyttelytekniikoista. Joka päivä kannattaa tehdä edes vähän dynaamisia venytyksiä, jotka sopivat hyvin myös alkuverryttelyksi. Päivittäin voi tehdä myös venytyksiä, joissa liikutaan alle maksimiliikkuvuuden. Tämä tarkoittaa kontrolloitua liikettä, jossa liike pysäytetään ennen venytyksen ja kivun tunnetta. Lisäksi useamman kerran viikossa voi tehdä staattisia ja passiivisia venytyksiä.

Faskioita voi hoitaa erityisillä kehonhuoltovälineillä, kuten putkirullilla, faskiapalloilla ja faskiakrapalla. Fressin saleilta löytyy erilaisia putkirullia, joita kannattaa kokeilla ja hyödyntää. Rullailusta voi lukea lisää esimerkiksi Kimmon hyvästä kirjoituksesta.

Oma lempparini faskioiden käsittelyssä on Fressin saleilta löytyvä Magic Roll -laite. Laitetta on todella helppo käyttää: valitse mieleisesi ohjelman pituus ja seuraa näytöltä ohjeita. Tarvittaessa kysy henkilökunnalta apua laitteen käyttöön. Kannattaa kokeilla!

 

Lähde: Hakala, J. 2017. Eroon jumeista. Kehonhuollon käsikirja. Fitra

Scroll to Top