Millainen on positiivinen ja toiminnallinen kehonkuva?

Kehonkuva on kognitiivisiin, emotionaalisiin ja käyttäytymisen prosesseihin perustuva moniulotteinen rakenne. Kehonkuvaan sisältyy esimerkiksi kehon kokoon ja muotoon liittyvät tunteet, ajatukset, asenteet ja havainnot. Kehonkuva ei suoraan kerro mitään kehon ulkomuodosta, vaan se perustuu kehoon ja sen ominaisuuksiin liitettyihin subjektiivisiin kokemuksiin. Millainen on positiivinen ja toiminnallinen kehonkuva?

Yhteiskunnassamme on monilta osin painotettu kehon ulkomuodon tärkeyttä. Lähtökohtaisesti omasta ulkonäöstä välittäminen ei ole suinkaan pinnallista tai haitallista. Ulkonäkö on enemmän tai vähemmän tärkeä osa meitä, joka vaikuttaa niin itsetuntoon kuin kokonaisvaltaisemminkin mielenterveyteen.

Usein ulkonäkö ja kehon ulkomuoto kuitenkin sekoitetaan yksiselitteisesti terveyteen. Esimerkiksi paino, rasvaprosentti tai BMI voivat toimia suuntaa-antavina viitekehyksinä, mutta kehosi hyvinvointia ja toimivuutta ei voi mitenkään tiivistää pariin lukuarvoon. Usein tällaiset mittarit saattavatkin lisätä ulkonäkökeskeisen kehonkuvan haitallisia vaikutuksia. Näitä mittareita ja lukuja tuhatkertaisesti tärkeämpää onkin se, miten kohtelet ja kunnioitat kehoasi.

Miten positiivinen kehonkuva vaikuttaa terveyteen ja mielenterveyteen?

Positiivisessa kehonkuvassa korostuu moniulotteisesti oman kehon arvostaminen ja kunnoittaminen, itsemyötätunto ja lempeys, halu huolehtia omasta hyvinvoinnista ja terveydestä sekä intuitiivinen kyky kuunnella kehon tarpeita, kuten ruokaan, liikuntaan ja uneen liittyviä sellaisia. Positiivisessa kehonkuvassa korostuu erityisesti kehon toiminnallisuus ulkonäön sijaan. Kehon toiminnallisuudella tarkoitetaan tässä asiayhteydessä kaikkea aina kehon perustoiminnoista perusterveyteen ja kykyyn liikkua ja liikuttaa kehoaan.

Jo kehon kaikista yksinkertaisimmat (ja toisaalta oleellisimmat) mekanismit, kuten hengitys ja elinten toiminta, ovat aivan ihmeellisiä, kun niitä pysähtyy tarkemmin miettimään. Jos hengittämisen ja olemassaolon lisäksi kehosi saa olla terve, on jo monta asiaa mistä olla kiitollinen juuri nyt! Kehosi tekee joka ikinen hetki monta uskomatonta asiaa, joita pitää helposti itsestäänselvyytenä.

Liikunnan ilo

Jos on tarpeeksi onnekas ja saa elää terveessä kehossa ilman rajoitteita, pääsee vielä kaiken kukkuraksi kokemaan liikkumisen ja liikunnan lahjan. Jos jo pelkästään kehosi elossa pysyminen on monien monisyisten muuttujien summa, on vielä astetta ihmeellisempää, miten monimutkaisiin liikkeisiin kehosi pystyy. Esimerkiksi kuntosalilla käydessä mekaanista sarjaa sarjan perään vääntäessään unohtaa helposti, että miten kovaa ja älykästä työtä aivosi ja lihaksesi tekevät liikkeiden suorittamiseksi. Ensi kerralla liikkuessasi koita siis herätellä arvostusta näiden yksinkertaisten, mutta sitäkin voimakkaampien liikkeiden kunniaksi!

Liikunta ja liikkuminen ovat oivia tilaisuuksia muistuttaa itseään oman kehon ihmeellisyydestä. Tärkeää on löytää itselle sopiva tapa liikkua, joka tuo hyvää oloa ja nautintoa elämään. Näitä voi olla esimerkiksi adrenaliinia pursuava kuntosalitreeni, naurua hersyvä tanssitunti tai rauhallinen ja lempeä jooga. Kokeile rohkeasti erilaisia asioita, ja sitäkin tärkeämpää on kuunnella rohkeasti oman kehon tarpeita!

Itsensä arvostamiseen ja kunnioittamiseen perustuva liikunta eheyttää positiivista ja toiminnallista kehonkuvaa. Entä millä muilla tavoilla voi osoittaa arvostusta omalle keholleen? Toiminnallista kehonkuvaa rakennettaessa voi esimerkiksi kokeilla pysähtyä arvostamaan omaa hengitystään, selkäänsä ja vatsalihaksiaan, jotka kannattelevat sinua niin maaten, istuen kuin pystyssäkin tai jalkojaan, jotka vievät sinua päivästä toiseen uusiin paikkoihin.

 

Lue seuraavaksi täältä, miten harjoitella puhumaan itsellensä kauniisti.


Lähteet:

Abbott, B. & Barber, B. (2010). Embodied image: Gender differences in functional and aesthetic body image among Australian adolescents. Body Image, 7(1), 22-31. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2009.10.004

Meskanen, K. (3.1.2020). Positiivinen kehonkuva. Psykat. https://psykat.net/blogi/positiivinen-kehonkuv-

Sippel, K. (29.11.2021). Mikä kehonkuva? Syömishäiriöliitto. https://syomishairioliitto.fi/blogi/mika-kehonkuva

Scroll to Top