Miten asettaa itselleen tavoitteet?

Olet saattanut joskus kuulla sanonnan \"hyvin suunniteltu on puoliksi tehty\". Sanonnassa on sen verran perää, että suunnittelu ja hyvä alustaminen edesauttavat huomattavasti tavoitteisiin pääsemistä ja keventävät taakkaa. Miten sitten asettaa itselleen tavoitteet?

Tärkeintä tavoitteiden asettamisessa on jaksotus. On hyvä asettaa päämääriä hyvin lähelle, jopa jo tälle päivälle, ja myös kauas, esimerkiksi kahden vuoden päähän. Voit seuloa tavoitteista sen, mihin voit vaikuttaa tänään, mihin ylipäänsä voit vaikuttaa ja mihin et. Voit vaikuttaa siihen mitä syöt, kuinka usein liikut, missä liikut ja kenen kanssa. Et voi vaikuttaa siihen, että juuri tänään saisit nostettua penkistä 60 kg, jos et ole aktiivisesti sitä harjoitellut. Voit tehdä suunnitelman, millä tämän voit toteuttaa ja pidemmän ajan tähtäimellä, toistoja tekemällä, todennäköisesti pystyt siihen. Tarvitset kuitenkin kevyitä etappeja matkan varrelle. Harjoitus tekee mestarin vai mitenkäs se menikään!

Tavoitteiden kirkastaminen auttaa näkemään lopputulemaan ja kun asetat mieleesi selkeät tavoitteet, mitä kohden mennä, on tuloksien hakeminen huomattavasti realistisempaa kuin suuntaa antava tavoite. Näetkö itsesi tavoitteessasi? Miltä näytät, kuulostat, oletko energisempi tai onko vaikkapa unenlaatusi parempi ja iho kimmoisampi? Vaadi itseltäsi juuri sen verran, mihin olet valmis.

Kehittyminen tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella ja ärsyke sopivissa määrin on kehittävää. Tiedosta siis se, miksi asiaa teet ja aseta itsellesi lempeitä tavoitteita alkuun: \"tällä viikolla makeisten tilalla syön hedelmiä\", \"tämän viikon herkkupäivä on lauantai\", \"tänään kävelen 30 minuuttia\" tai hieman pidemmälle aikavälille: \"kuukauden päästä käyn luonnossa kerran viikossa\", \"kahden kuukauden päästä nukun yöni hyvin\" tai mitä tahansa mikä saakaan sinulle hyvän olo aikaiseksi.

Palkitse itsesi etappien varrella

Jos sinua helpottaa laatia esimerkiksi puhelimen muistioon, kalenteriin tai vaikka paperille tavoitteiden kirjaaminen, tee se! Kirjaa myös joitakin \"porkkanoita\" etappien varrelle. Oli se sitten hieronta, illallinen tai pala herkullista kakkua lempikahvilassasi, niin suunnittele palkitsevasi itsesi jotenkin. Mitä pidemmälle tavoitteesi kulkevat, sitä vähemmän palkkioita suoritteista tarvitset, sillä motivaationa toimii jo tekemäsi tulos ja hyvä olo saavutetuista tavoitteista.

Aloita asioista, joita haluat tehdä. Lisää arjen keskelle pikkuhiljaa pieniä virstanpylväitä, sillä nämä etapit vievät sinua kohti tavoitteeseesi. Kun niistä tulee rutiineja, ovat ne osa elämääsi.

 

Teksti: Daniela Likassa

Lue seuraavaksi täältä miten opetella ajanhallinnan mestariksi ja täältä mitä pakata mukaan treenikassiin.

Scroll to Top