Miten nukkua paremmin?

Unen merkitys on ihmisen terveydessä valtava. Nukumme elämästämme keskimäärin  noin satatuhatta tuntia, joten eikö olisi tärkeää käyttää sekin aika nukkumalla hyvin? Mutta miten nukkua paremmin? Uni on siitä jännä kaveri, että unen laadussa ja määrässä näemme hyvin heijastettuna ihmisen arjen ja hyvinvoinnin. Voit varmasti samaistua siihen että jos seuraavan viikon tärkeä työtapaaminen stressaa, niin on todella vaikea nukkua hyvin saatika olla miettimättä sitä ennen nukahtamista. Samalla tavalla onneksi myös tyytyväisyys elämään näkyy unessa. Mikäli elämässä ei juurikaan ole vastoinkäymisiä ja arki on ryhmittynyt tasaiseksi on myös helpompi nukkua hyvin.

Nykypäivä on kuitenkin kehityksen mukana tuonut myös uudenlaisia haasteita uneen liittyen, joita ei ollut vielä reilu sata vuotta sitten. Älylaitteiden mukana on ikävä kyllä myös tullut uniongelmia, ja älylaitteet ovatkin suuri unen vastustaja. Eikä niinkään itse älylaitteet vaan niiden tuottamat sininen valo. Sininen valo valvottaa ihmistä ja siirtää ihmisen unirytmiä. Ihmisen aivot ja varsinkin unirytmin säätöalueet tulkitsevat valon määrän mukaan mikä vuorokauden aika on kyseessä. Katsoessasi puhelinta aivot tulkitsevat sinisen valon päivänvaloksi ja tällöin melatoniinin eritys ehtyy ja ihmistä ei enää väsytä.

Millä sitten voisimme parantaa tapojamme ja nukkua paremmin?

Hyvänä uutisena on se, että nykypäivänä unta on tutkittu hyvin paljon, ja ollaan löydetty paljon keinoja, joilla pystymme parantaa unta ja nukkua paremmin. Tottakai monilla vanhoilla vanhanajan keinoilla on myös sijaa nykypäivänä, kuten esimerkiksi ikkunan avaamisella tai vaikka lämpimällä maidolla.

Tärkeitä tekijöitä unen laadun parantamisessa on monta. Ulkoisia tekijöitä liittyen nukkumistilaan on mm. huoneen lämpötila suhteessa ruumiinlämpöön sekä huonessa olevan valon määrä. Lämpötilan kannalta olisi suositeltavaa huonelämpötilan olevan hieman viileä ( noin 15-19 astetta). Tämä perustuu tutkittuun tietoon siitä, että ihminen nukahtaa paremmin hieman viileässä huoneessa. Huoneen sopiva valon määrän on taas hieman yksilöllistä, jotkut eivät voi nukkua valoisassa huoneessa, kun taas jotkut pelkäävät täysin pimeässä nukkumista, joten sopivan valon määrän saat kokeilemalla. 

Tekijöitä, joilla voimme itse vaikuttaa uneen liittyvät mm. sykkeeseen, melatoniinin eritykseen sekä aineenvaidunnan toimintaan.

Sykkeen merkitys liittyy urheiluun. Urheillessa kehon valmiustila ja syke on korkealla, ja täten keho käy ikään kuin ylikierroksilla. Tämän takia olisi tärkeä pyhittää myös rauhoittumiselle aikaa ennen nukkumaanmenoa (noin 2-3h), jotta keho ehtii rauhoittua ja myös väsymys ehtii tulla ajoissa.

Muita tekijöitä, joilla voit suojella unta:

  • Laita puhelin pois pari tuntia ennen nukkumista, lue vaihtoehtoisesti esimerkiksi kirjaa
  • Pyri laittamaan kirkkaat valot kiinni pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, suosi himmeitä valaisimia ilta-aikaan
  • Vältä syömästä suuria annoksia ennen nukkumaanmenoa
  • Raudan, kalsiumin, magnesiumin tai sinkin puute voi vaikuttaa heikentävästi unen laatuun, joten tsekkaa, että saat näitä riittävästi.

Lisää luettavaa aiheesta uni:

Kaipaatko apua nukkumisen erityishaasteisiin? 

Hyvän unen salaisuudet

Univaje lautasella

 

Teksti: Venla Salminen 

Scroll to Top