Mitkä ovat sinun tekosyysi?

Tekosyyt… Ne aina niin ihanat, laiskottelun sallivat tekosyyt.

Onko sinulla joku vakiosyy, mihin aina turvaudut, kun haluat perustella omaa laiskuutta itsellesi jollain?

Monet saattavat ajatella, että näin liikunta-alalla yrittäjänä toimivan on aina helppo motivoitua treeniin ja liikkumiseen. Näin se ei kyllä aina ole.

Minulle ei ole vaikeaa lähteä salille tms., mutta viime aikoina olen saanut itseni (liian usein) kiinni siitä, että perustelen laiskaa ja päämäärätiedotonta tekemistä treeneissä reilun vuoden takaisella loukkaantumisellani.

Joulukuussa 2016 minulta repesi hauislihas irti poikki, kun demonstroin asiakkaalleni voimistelurenkaissa tehtävää haastavaa ”kieppi”-liikettä. Käsi leikattiin ja pelkkä kuntoutus on kestänyt erittäin pitkään. Homma olikin huomattavasti isompi, kuin mitä aluksi ajattelin.

\"Image\"\"Image\"

Osasin arvata, että oman mielen tuomat haasteet ovat osa kuntoutusta, mutta motivaatiopuutetta en arvannut. Viime kuukausina käsi ei ole enää ollut esteenä treenille, mutta silti paita rutikuivana salin pukkariin palatessani olen havainnut, että uskottelen itselleni ettei kovempaa voisi treenata. Jälkikäteen tämä tuo aina turhautumisen tunteen oikeastaan koko omaa treenaamista kohtaan.

Mindcoach – koulutuksen harjoitteet ovat tulleet itselle tutuksi viime aikoina, kun on saanut rakentaa uudenlaisia ajatusmalleja vanhojen ei toimivien tilalle. Omaa harjoittelua on myös täytynyt hieman muuttaa ja olen myös entistä enemmän huomannut treeniohjelman merkityksen. Loukkaantumisen jälkeen oli turhaa yrittää noudattaa jotain tiettyä ohjelmaa, kun saattoi olla, että kivut estivät tekemisen. Nyt puolestaan huomaan, että ilman suunnitelmaa tekeminen jättää aina jotenkin meiningin liian löysäksi.

Suurimmalla osalla ei silti tekosyyt liity loukkaantumisiin vaan yleisempiä syitä on aika ja raha.

Usein liikkumiselta saattaa puuttua myös syy tai omat uskomukset/pelot ovat sitä vastaan ja se taas laittaa mielen keksimään uusia tekosyitä.

Aikaahan on päivässä kaikilla saman verran.

Toiset etsivät ajan liikkumiseen ja kehosta huolehtimiseen ja toiset ei. Ymmärrän, että työt vievät paljon aikaa ja lapset vievät aikaa, mutta niin ne vievät aikaa niiltäkin, jotka siitä huolimatta käyvät treenaamassa. Ei sitä aikaa harjoittelulle ole jollei sitä jostain muodosta.

Rahaa ei liikkuminen vaadi.

Tietysti, jos haluaa käydä kuntosalilla niin jäsenyys on maksettava tai personal trainerin palkkaaminen ei myöskään ole ilmaista, mutta ei se ole välttämätöntä. Tärkeintä on, että liikut. On se sitten kävelyllä käyntiä, juoksemista/pyöräilemistä tai kehonpainoharjoittelu kotona.

Tässäkin on hyvä miettiä, että onko raha vain tekosyy sillä useimmilla on silti rahaa käydä ulkona syömässä, viikonloppuisin viihteellä, tupakoida tms. Se on monesti kiinni hieman suunnittelusta ja yhtäkkiä saattaakin huomata, että kyllä sitä varaa olisikin siihen salilla treenaamiseen ja jopa siihen trainerin palkkaamiseen.

Ne syvimmät sisälle rakennetut arvomme ovat se liikkeelle laittava voima. Kaikilla meistä on omat haasteemme ja vaikeudet elämässä. Menneisyys jättää meihin jälkemme ja ne muokkaavat arvojamme. Liikkumisen merkitystä ja oman kehon hyvinvointia tuleekin etsiä sieltä omista arvoista. Kun keskustelen ihmisten kanssa siitä mitkä on niitä elämän tärkeitä asioita niin lähes poikkeuksetta vastaus on perhe ja terveys ja kanssani keskustellessa he ovat ottaneet jo sen askeleen, että ovat hakeneet apua kehon kunnon kohentamiseen ja haluavat parantaa terveyttään ja olla sen myötä myös paremmin läsnä perheelle.

Kun mietit omia arvoja niin ole rehellinen itsellesi.

Omat syvimmät arvot eivät ehkä ole niitä joita vastuuntuntoisena tulee ensimmäisenä mieleen. Vasta, kun tiedät omat syvimmät arvot niin pystyt rakentamaan kestävää muutosta tällä hetkellä vallitsevaan tilaan.

Jos yrität toimia omia arvoja vastaan niin eteen tulee poikkeuksetta tekosyyt ja pakeneminen asioista, joita pitäisi tehdä. Vähän aikaa voidaan pakottaa itseä toimimaan toisin, mutta seinä tulee vastaan hyvin pian. Jos et näe miten harjoittelu ja kehosta huolta pitäminen tukee sinun syviä arvoja niin voit olla varma, että keksit tekosyitä ja jätät asioita tekemättä.

Huh… menipä syvälliseksi.

Palataanpa hieman takaisinpäin ja niputetaan vielä tämä muutamaksi vinkiksi miten saat pidettyä treenin säännöllisempänä ja välteltyä tekosyiden voimaa.

  1. Mieti mitkä ovat syvimmät arvosi
    Minkä puolesta seisot ja tarvittaessa taistelet? Miten hyvinvointisi edesauttaisi tätä?
  2. Tee itsellesi harjoitussuunnitelma / kausisuunnitelma ja kirjoita harjoitukset kalenteriin
    Pyydä tähän apua mikäli tuntuu ettei tämä itseltä luonnistu.
  3. Hanki treenikaveri
    Se joka vetää liikkeelle silloinkin, kun omat tekosyyt meinaisi painaa sinut sohvalle
  4. Muistuta itsellesi päivittäin mikä tavoitteesi on
    Aseta vaikka tavoitekuva läppärin/puhelimen taustakuvaksi, että tavoite käy mielessäsi aina kun näet sen.

 

Kuvat ja teksti: Juha Vennola

Scroll to Top