Näin hyppäät mukavuusalueesi ulkopuolelle

Veikkaan, että suurimmalla osalla meistä on taipumus hakeutua mukavaa olotilaan, jossa kaikki on helppoa. Tämä koskee niin kotioloja, työtä, vapaa-aikaa, ihmissuhteita, fyysistä kuntoa, henkistä jaksamista – kaikkea. Silti moni haaveilee jostain paremmasta ja ajattelee ehkä ”Sitten kun...” Sen paremman jokainen määrittää itse. Se voi olla vaikka enemmän rahaa käytettävissä, isompi asunto tai penkkipunnerrusennätys.

Tosiseikka on, että mikään ei muutu paremmaksi itsestään. Paitsi tietysti hurjalla munkilla voi voittaa lotossa ja päätyä miljonääriksi. Yhtään lisätoistoa ei nouse penkistä, jos et ole valmis tekemään töitä sen eteen. Oma taloustilanne pysyy samana, jos et muuta toiminnassasi mitään. Albert Einstein on osuvasti todennut:

“Hulluus on sitä, että toistaa yhä uudelleen samaa, mutta odottaa silti eri tulosta.”

Muutokseen suhtaudutaan monesti epäileväisesti, koska silloin joudutaan poistumaan siitä tutusta ja turvallisesta. Lopputuloksesta ei olla varmoja. Ei tiedetä, kuinka kauan toivotun tuloksen saavuttaminen kestää. Omien voimavarojen riittävyys saattaa askarruttaa. Epäileväisyys on ihan tervettä, koska epävarmuus leimaa muutosta.

Muutos tapahtuu vain itsestä käsin. On tärkeää määrittää omat tavoitteet ja asettaa välietapit muutoksen tielle. Omaa päämäärää tavoitellessa kannattaa hyväksyä epämukavuus ja asennoitua siihen, että ei voi toimia totutulla, mukavalla tavalla. Huomaa kuitenkin, että matka tavoitteeseen voi olla antoisa kokemus. Voit oppia uutta ja löytää itsestäsi uusia voimavaroja. Muista huomioida nämä ilon aiheet muutoksen keskellä ja olla niistä kiitollinen.

Se, mikä ennen tuntui epämukavalta, on uusi mukavuutesi

Tunnetko sinäkin joskus sellaisen kutkuttava olotilan, kun et ole ihan varma tulevasta, mutta olet innokas menemään sitä kohti, vaikka vähän pelottaakin? Kun keskität fokuksesi uusiin tavoitteisiin hukkamatta turhaa energiaa vanhasta luopumisen tuskaan, huomaat pala palalta kasvavasi kohti muutosta. Se, mikä ennen tuntui epämukavalta, onkin uusi mukavuutesi. Muutoksen keskellä olet kehittynyt ja viihdyt uudessa ympäristössäsi tai tavassasi toimia. Voit kokea ansaittua ylpeyttä saavutuksestasi.

Matka muutokseen voikin jälkeenpäin tuntua helpolta, vaikka se muutoksen keskellä oli hankalaa. Se, mikä tuntui hankalalta, saattoi olla tarkemmin ajateltuna jännittävää. Tämä voi kannustaa sinua jatkuvan kehittymisen polulle. Et ehkä enää haaveilekaan siitä tutusta ja turvallisesta olotilasta, vaan nautit oppimisesta ja uuden löytämisestä.

Pitäisikö meidän unohtaa väsynyt epämukavuusalue terminä ja puhua vain kehityskaaresta ja tavoitteiden saavuttamisesta? Eikö ole mukavampaa hypätä kehityskaarellesi kuin epämukavuusalueelle?

 

Lue seuraavaksi täältä kolme vinkkiä huonon päivän selättämiseen ja täältä, miten nostaa mielialaa liikunnan avulla kaamosaikana.

Scroll to Top