Nainen, ole valmiina vaihdevuosiin!

Olen 36-vuotias nainen, joka ei ole siunannut ajatustakaan vaihdevuosille. Perimenopower-kirjan luettuani tajusin, että tilanne olisi sama kuin jos 11-vuotiaalle tytölle ei kukaan olisi vielä kertonut kuukautisista. Vaikka vaihdevuodet alkavat yleensä noin 50-vuotiaana, voivat ensimmäiset oireet ilmetä jo alle nelikymppisenä.

Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä Katarina Wilkin kirjaa Perimenopower – Valmiina vaihdevuosiin (2020) , joka on saatu Atenalta arvostelukappaleena.

Vaihdevuodet eivät ole mikään pikkujuttu. Perimenopowerin kirjoittaja Katarina Wilk kertoo kirjassaan myös omista kokemuksistaan. Hänen oireensa alkoivat 40-vuotiaana univaikeuksina, sydämentykytyksinä ja hikoiluina, eivätkä edes lääkärit osanneet yhdistää niitä vaihdevuosiin. Diagnoosiksi tarjottiin masennusta ja loppuun palamista, vaikka potilas itse ei kokenut olevansa yhtään masentunut tai stressaantunut.

Elämme yhteiskunnassa, jossa ihannoidaan nuoruutta. Vaihdevuodet ovat merkki ikääntymisestä, ja varmaan siksi aiheesta puhutaan niin vähän. Asian olisi syytä muuttua, sillä tieto ja ymmärrys aiheesta auttaisivat monia naisia löytämään helpotusta hankalille oireille.

Yllätytkö, jos kerron, että paras lähtökohta vaihdevuosioireiden hoitamiselle ovat terveelliset elämäntavat eli uni, ruokavalio ja liikunta? Etpä kai, sillä mihinpä nämä eivät vaikuttaisi ihmisen elämässä!

Lue lisää:

Hyvän unen salaisuudet

Apua nukkumisen erityishaasteisiin

Saavuta terveellinen ruokavalio

Syömiskäyttäytymisen psykologiaa

Näin aloitat liikkumisen nollatasolta

Mistä liikuntamotivaation löytää?

Miten vaihdevuosiin pitäisi valmistautua?

Etukäteen ei voi tietää, milloin vaihdevuodet alkavat, kuinka kauan ne kestävät, minkälaiset oireet tulevat olemaan ja kuinka vahvana ne esiintyvät. Jotain päätelmiä voi tehdä esimerkiksi oman suvun naisten vaihdevuosien ajankohdista ja oireista. Myös PMS-oireet ja erityisherkkyys voivat ennakoida vahvoja oireita.

Vaihdevuosia ei kuitenkaan kannata liikoja murehtia ja pelätä, sillä apua on saatavilla. Vaikeiden oireiden helpottamiseksi apua on syytä hakea terveydenhuollon ammattilaiselta.

Tärkeää on tietää vaihdevuosista sen verran, että oireiden alettua voi ymmärtää, mistä on kyse. Kuten aiemmin kirjoitin, vaihdevuosien tunnistaminen ei ole itsestään selvää ammattilaisellekaan, varsinkin jos oireet alkavat jo nuorena.

Vaihdevuosien oireita:

· Epäsäännölliset kuukautiset, epätavallisen runsas vuoto tai tiputteluvuoto

· Unettomuus

· Painonnousu

· Kuumat aallot ja hikoilu

· Sydämentykytys

· Mielialanvaihtelut

· Päänsärky

· Tiheävirtsaisuus

· Limakalvojen kuivuminen ja vähentynyt halukkuus

· Nivel- ja lihassärky

· Väsymys

· Ahdistus, masennus ja paniikkikohtaukset

Ei ole kovin mukava lista, vai mitä? Kaikille ei kuitenkaan tule kaikkia oireita, ja oireet voivat olla hyvinkin lieviä. On myös olemassa monia helppoja tapoja vaikuttaa itse omalla toiminnallaan vaihdevuosioireisiin.

Kokosin Perimenopower-kirjasta vinkkejä, joita jokaisen on mahdollista ja turvallista kokeilla vaihdevuosioireiden helpottamiseksi tai muuten vaan elämänlaadun parantamiseksi.

Kokeile unettomuuteen:

· Kofeiinin vähentäminen ja käytön lopettaminen.

· Makuuhuoneen viilentäminen.

· Liikunta ja fyysinen aktiivisuus, mutta raskaan liikunnan välttäminen ilta-aikaan.

· Joogaaminen, piikkimatto, iltakylpy, mindfulness (linkki https://olo.fressi.fi/mindfulnessilla-tasapainoa-ja-rauhaa/) tai jokin muu rentoutumisen keino.

Vaihdevuosiystävällinen ruokavalio:

· Kasvispainotteinen ruoka ja lihajalosteiden välttäminen.

· Säännöllinen ruokarytmi.

· Sokerin välttäminen.

· Ruoan määrän vähentäminen, sillä vaihdevuodet hidastavat aineenvaihduntaa.

Liikuntaa vaihdevuosioireisiin:

· Jos olet tottunut liikkumaan kovalla teholla, kokeile lisätä matalatehoisen ja rentouttavan liikunnan määrää.

· Tutkimusten mukaan jo 150 minuuttia viikossa keskitehoista liikuntaa auttaa selvästi vaihdevuosioireisiin.

Kirjan lopussa Katarina Wilk muistuttaa siitä, kuinka tärkeää olisi olla häpeilemättä vaihdevuosioireita. Ikääntyminen ei ole noloa, vaan se tapahtuu meille kaikille väistämättä. Kun vaikeistakin asioista voi puhua läheisten ihmisten kanssa, voi siitä olla jopa suurempi apu kuin kaikista aiemmin mainituista vinkeistä. Älä jää yksin. Auta ja tue muita, ota apua ja tukea vastaan!

Scroll to Top