Pakko ja hyvinvointi eivät kuulu yhteen

Mitä enemmän terveellisiä valintoja tekee, sitä terveempi ja hyvinvoivempi ihminen on. Näinhän sitä voisi kuvitella, mutta ihminen on monimutkainen tapaus. Se, millä mielellä ja mentaliteetilla asioita tekee, on yllättävän suuri vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin.

Tässä kirjoituksessa on käytetty Tiedenaisten teosta To do: terveys (2021), joka on saatu arvostelukappaleena Tuuma-kustannukselta. Tiedenaiset on kahdeksan nuoren naisen asiantuntijaryhmä, joka murtaa vääriin tietoihin pohjautuvia terveysmyyttejä.

Sosiologian professori Suvi Salmenniemi puhuu Helsingin Sanomien haastattelussa (21.1.2021) siitä, kuinka hyvät toiveet ja aikomukset oman voinnin parantamiseksi voivat joskus johtaa myös kielteisiin seurauksiin. Onnellisuutta ja hyvinvointia metsästetään niin määrätietoisesti, että siitä on tullut monelle jopa velvoite ja eräänlainen työn muoto. Salmenniemi kutsuu ilmiötä hyvinvointiin sairastumiseksi.

Myös Tiedenaiset puhuvat siitä, kuinka hyvinvoinnin suorittaminen ei johda mihinkään. Esimerkiksi ihminen saattaa meditoida siksi, että on kuullut sen olevan hyödyksi mielenterveydelle, jaksamiselle ja suorituskyvylle. Meditointi voi kuitenkin tuntua pakkopullalta, ja väliin jäänyt meditaatioharjoitus aiheuttaa huonoa omaatuntoa. Tällöin hyvinvointiin tähtäävä toiminta aiheuttaakin pahoinvointia ja ylimääräistä stressiä.

Syötkö siis parsakaalia siksi, että se maistuu hyvältä vai siksi että tiedät sen olevan terveellistä? Käytkö kuntosalilla siksi, että pidät siitä ja saat hyvän olon vai siksi, että olet kuullut sen olevan tehokkain tapa polttaa rasvaa? Nautitko syömistäsi herkuista vai tunnetko niistä huonoa omaatuntoa? Nautitko juoksulenkeistäsi vai suoritatko niitä lähinnä siksi, että saisit hyvää materiaalisia somekanaviisi?

Vinkkejä suorittamisen vähentämiseen ja rentouden lisäämiseen

Tiedenaiset tarjoilevat teoksessaan monia hyviä vinkkejä ja ajatuksia siihen, miten terveyden suorittamisen voi muuttaa rentoon ja itselle mielekkääseen tekemiseen.

  •  Mieti, mistä asioista nautit ja miten ne vaikuttavat hyvinvointiisi.
  • Valitse arkeesi erityisesti sellaisia terveystekoja, joita teet mielelläsi ja joista saat hyvää oloa.
  • Tunnista ne teot, joita teet itsellesi haitallisista syistä. On kuormittavaa vertailla itseään toisiin tai tehdä asioita vain siksi, että näyttäisi hyvältä somessa.
  • Ajattele terveyden edistämistä ennemmin elämäntapana kuin projektina.
  • Tavoittele mieluummin parempaa itsemyötätuntoa kuin itsekuria. Ole lempeä itseäsi kohtaan ja puhu itsellesi samoin kuin puhuisit ystävällesi.
  • Paino ei ole hyvä onnistumisen mittari.
  • Muista lähdekritiikki, kun luet erilaisista terveysväittämistä tai hyvinvointiohjeista. Sinun ei tarvitse noudattaa mitään ohjeita, mitä joku kirjoittaa someen – tai edes tähän blogiin! Lue lisää: Opi luovimaan ravintoväittämien viidakossa
  • Jos jokin dieetti, lisäravinne tai muun kikkakolmonen kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennaköisesti on liian hyvää ollakseen totta.
  • Pidä mielessä, että terveeseen ruokasuhteeseen kuuluu itselle maistuvan ravitsevan ruoan syömisen lisäksi myös joustavuus ja sallivuus.
  • Muista, että hyvinvointi on paljon muutakin kuin ruokavalintoja tai liikuntaa. Esimerkiksi tarpeellinen hyvinvointiteko voi tilanteesta riippuen olla ystävän kanssa kahvittelu, päiväunet tai rauhallinen koti-ilta elokuvaa katsellen.
  • Kaiken tekemisen ei tarvitse olla tavoitteellista tai johtaa johonkin lopputulokseen. Keskity säännöllisesti mielesten asioiden tekemiseen ilman tulospaineita. Tällöin nautinto on itseisarvo eikä väline, jonka avulla hamuat aina vain jotain parempaa.
Scroll to Top