Pienin askelin irti sokerikoukusta

Löytyykö lukijoista sokerihiiriä? Onko karkkihyllyn ohi suorastaan mahdotonta kävellä ilman suklaapatukan nappaamista? Entä kuuluuko itsesi rentoutumishetkiisi poikkeuksetta makea?

Mistään mitättömästä pikkupaheesta ei ole kysymys. Tutkimusten mukaan sokeri vahingoittaa soluja ja aineenvaihduntaa ja sillä on yhteys useisiin pitkäaikaissairauksiin. Sokerin vähentäminen parantaa usein unenlaatua ja ruoansulatusta, ehkäisee lihomista, pitää hampaat kunnossa ja parantaa kokonaisvaltaista jaksamista.

Päivittäiselle makeanhimolle on siis syytä tehdä jotain. Ratkaiseva tekijä on tasapainoinen ja nautittava ruokailu, joka on energiamäärältään riittävää. Hyvin usein makeanhimon taustalla on epätasainen verensokeri, joka johtuu usein yksipuolisesta ja epäsäännöllisestä syömisestä. Sokerinhimon taustalla voi olla myös jokin ravintoaineen puutostila.

Makeanhimon hetkellä olisi hyvä tarkastella syy-seuraussuhdetta. Suuntaatko karkkihyllylle stressaantuneena? Palkitsetko jotakin huippuhetkeä herkuttelulla? Entä lohdutatko itseäsi makean avulla tai onko sinulla jokin tietty tapa, johon liittyy poikkeuksetta makean saaminen? Tunteita olisi hyvä oppia käsittelemään muun kuin ruoan avulla -seuraavalla kerralla tunnista syy-seuraussuhde ja soita herkuttelun sijaan ystävälle tai lähde vaikka kävelylle. Makeanhimo häviää usein melko nopeasti kun vain keksii muuta tekemistä.

Perjantain pullahetki tai muu herkuttelu silloin tällöin eivät tuhoa kenenkään matkaa kohti terveellisempiä elämäntapoja -moni on varmasti kuullut 80/20 säännöstä. Kun ruokailun perusta on kunnossa, satunnainen herkuttelu ei haittaa. On tutkittu, että totaalikieltäytyminen johtaa todennäköisemmin sortumiseen kuin armollinen suhtautuminen satunnaiseen herkutteluun. Mitä enemmän jotain asiaa itseltäsi kiellät, sitä todennäköisemmin se myös pyörii päässäsi.

Makeita herkkuja voi myös korvata terveellisimmillä ja luonnonmukaisilla vaihtoehdoilla, kuten esimerkiksi marjoilla, smoothieilla ja hedelmäsalaateilla. On kuitenkin hyvä muistaa, että monet terveelliseksi markkinoidut tuotteet kuten marjarahkat, proteiinipatukat ja kuivatut hedelmät sisältävät usein reilusti sokeria. Sokerista irti pääseminen vaatii niin ajattelun kuin konkreettisten tapojenkin muutoksia. Kun kiinnittää huomiota tunne- ja tapasyömiseen sekä omiin ruokailutottumuksiin on helpompi lähteä pienin askelin irtautumaan sokerista.

 

 

Bitten Jonsson, & Pia Nordström: Sokeripommi, eroon sokeririippuvuudesta (Tammi 2005)

Pirjo Saarnia: Irti makeanhimosta (Otava 2008)

Scroll to Top