Sairauksien ennaltaehkäisy on myöhäistä siinä vaiheessa, kun on jo sairas.

Julkisilla toimijoilla on iso rooli siinä, että valistavat ja ohjaavat liikkumaan ja syömään terveellisesti. Se ei selvästikään riitä.

Sairauksien ennaltaehkäisy on kaikilla mahdollisilla mittareilla kannattavampaa kuin sairauksien hoito. Esimerkiksi selkäkivut aiheuttavat tarpeetonta inhimillistä kärsimystä, mutta myös sairauspoissaoloja ja hoitokuluja, jotka käyvät yrityksille ja yhteiskunnalle kalliiksi.

Vaikka kaikki osapuolet tietävät, että esimerkiksi selkäkipujen ennaltaehkäisy olisi parempi ratkaisu kuin niiden hoitaminen, tuntuu, että osapuolilta puuttuu joko halu tai keinot tehdä asialle jotain silloin, kun jotain olisi vielä tehtävissä. Ennaltaehkäisy on myöhäistä siinä vaiheessa, kun jo kolottaa.

Julkisilla toimijoilla on iso rooli siinä, että ne valistavat ja ohjaavat ihmisiä liikkumaan ja syömään terveellisesti. Se ei kuitenkaan selvästikään riitä.

Suomalaiset ovat yksi Euroopan lihavimmista kansoista. Tutkimusten (FINRISKI 2012) mukaan 20 prosenttia suomalaisista työikäisistä miehistä ja 30 prosenttia työikäisistä naisista ei liiku vapaa-ajallaan lainkaan.

Kaikkien ei tarvitse olla supersporttaajia, mutta terveyden säilymisen kannalta esimerkiksi hyvä lihastasapaino on aivan avainasemassa. Se ehkäisee esimerkiksi liukastumisia ja sitä kautta luunmurtumia.

Julkinen sektori siis kaipaa oman tärkeän työnsä tueksi yksityistä sektoria, yrityksiä. Hyvä esimerkki tällaisesta yritysten tuesta olisi esimerkiksi fysioterapian tarjoaminen yritysten työntekijöille ennaltaehkäisevästi – siis siinä vaiheessa, kun ei varsinaisesti ole vielä sairas, mutta on jo merkkejä siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Ennaltaehkäisevä fysioterapia on paljon tehokkaampaa kuin hoitava fysioterapia. Tämä on onneksi joissakin suomalaisyrityksissä jo oivallettukin.

Liike on lääke – tämä sanonta pitää paikkansa.

Fysioterapiaan suhtaudutaan valitettavan usein kuin taikasauvaan. Fysioterapiaan annetaan lähete, kun ihminen on jo kärsinyt niska- ja hartiakivuista pitkään, ollut kenties poissa töistäkin niiden vuoksi. Fysioterapiassa hän käy sitten viiden kerran ajan, pääsee eroon oireistaan ja sen jälkeen ajan kanssa fysioterapeutin antamat hyvät venyttelyohjeet pikkuhiljaa unohtuvat.

Todennäköisesti sama ihminen palaa fysioterapeutin luo tai jopa leikkauspöydälle. Näin käy, kun hoidetaan oiretta eikä sen syytä.

Ennaltaehkäisevässä fysioterapiassa pystytään puuttumaan paljon paremmin vaivojen alkusyyhyn: vääriin työskentelyasentoihin, ryhtivirheisiin, lihasepätasapainoon, ylipainoon ja lihaskireyksiin. Tehokasta hoitoa ei tehdä viiden kerran sarjana, vaan ihmisen omien tarpeiden mukaan. Näin tapaamiskertoja voi olla vain muutamia tai jopa kymmeniä.

Kun oireen hoidon sijaan puututaan juurisyihin, pystytään paljon tehokkaammin puuttumaan huonoihin tapoihin ja käynnistämään matka kohti terveempää elämää.

Olisi helppoa, jos ihminen voisi käydä hoidattamassa vaivansa fysioterapeutilla ilman, että itse täytyy nähdä lainkaan vaivaa. Valitettavasti oikotietä onneen ei ole. Liike on lääke – tämä sanonta pitää paikkansa.

Työnantajille tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat iso ongelma, sillä ne aiheuttavat sairauspoissaoloja. Kuitenkin iso osa niistä olisi ennaltaehkäistävissä. Sen sijaan, että yritykset lykkäävät virikeseteleitä jo entuudestaan paljon liikkuville ihmisille, niiden kannattaisi kannustaa pienimmistäkin oireista epäaktiiviset ihmiset fysioterapiaan. Kaikki eivät tarvitse viimeisimpiä trendilajeja, mutta kaikki tarvitsevat kykyä liikkua.

 

Petri Kilpiä, Toimitusjohtaja, Fysioline Fressi Oy

 

Scroll to Top