Sisäpyöräily hurmaa tehokkuudellaan ja takaa hikipisarat

Sisäpyöräily sopii erinomaisesti niin aloittelevalle liikkujalle kuin kokeneemmallekin treenaajalle. Porukassa polkeminen on motivoivaa ja kannustaa nostamaan treenin seuraavalle tasolle. Sisäpyöräily hurmaa tehokkuudellaan ja takaa varmat hikipisarat!

”Sisäpyöräilyssä poljetaan musiikin eri tempoihin ja tekniikat ovat joko satulassa istuen tai seisten. Pyörää poljetaan aina eteenpäin”, valottaa sisäpyöräilyn perusideaa Fressin ryhmäliikuntaohjaaja Miia Mänttäri, joka on toiminut Fressillä sisäpyöräilyohjaajana jo vuodesta 2008.

Fressin sisäpyöräilytunneista löytyy kolme eri tasoa: kevyt, kehittävä ja kova. Tunnin taso kannattaa valita oman kunnon ja kokemuksen mukaan, jotta tunnista saa itselleen juuri sopivan tehoisen treenin. ”Aloittelijan kannattaa luonnollisesti tulla ensin kevyelle tunnille, jossa harjoitellaan matalammalla intensiteetillä ja pyörällä polkeminenkin alkaa tuntua tutummalta. Kovalla tunnilla sykealueet ovat enemmän vauhtikestävyyden puolella, joka vaatii polkijaltakin enemmän pohjakuntoa”, vinkkaa Miia oikean tunnin valintaa.  

Sisäpyöräilyn monipuoliset hyödyt

Sisäpyöräily on erityisesti hapenkuljetus- ja verenkiertoelimistölle tehokasta liikuntaa. Polkeminen vahvistaa myös keskivartalon sekä jalkojen lihaksia ja ote ohjaustangosta tehostaa hartiarenkaan asentoa ylläpitävien lihasten toimintaa. Sisäpyöräily polttaa myös hyvin rasvaa. Kun poljetaan seisten, eli yläasennossa, ovat liikkeet tehokasta harjoitusta myös koordinaatiolle ja tasapainolle. ”Joillekin pelkästään polkeminen vuorojaloin musiikin eri rytmeissä on koordinaatiota mukavasti haastavaa liikettä, olematta kuitenkaan liian vaikeaa”, ynnää Miia sisäpyöräilyn hyötyjä.

”Sisäpyöräilyssä on myös sellainen positiivinen efekti, että porukassa polkeminen on monille paljon motivoivampaa kuin itsensä puskeminen yksin lenkille syksyn sadekeleillä. Toisaalta sisäpyöräilyssä ei tarvitse välttämättä jaksaa perille saakka, vaan voi oman fiiliksen mukaan polkea juuri sen verran kuin jaksaa - toisin kun lenkillä, jos meinaa päästä kotiin lenkiltä”, nauraa Miia. 

Laji sopii kaikille liikkujille, ja erityisesti heille, joilla on ongelmia polvinivelissä tai ylipainoa. Polkeminen on nivelille lempeämpää kuin kävely tai juoksu. Sisäpyöräilyä voi hyvin yhdistää myös lihaskuntotunteihin kuten Fressi Bodyyn, Body Pumpiin tai kahvakuulaan. Sisäpyöräily toimii myös mainiosti pilateksen parina. ”Joskus, jos lihaskuntotuntien lämmittelyosuus tuntuu liian lyhyeltä, tuo sisäpyöräily seuraavaa tuntia varten alle mukavan lämmön ja aineenvaihdunta lähtee tehokkaasti liikkeelle”, neuvoo Miia eri tuntien yhdistelyä. 

Mitä pakata treenilaukkuun?

Sisäpyöräilytunnin tärkeimmät varusteet ovat juomapullo, pieni pyyhe ja kovapohjaiset kengät. Jos polkijalla on herkkä istuinkyhmyjen alue, kannattaa hankkia joko geelinen satulanpehmuste, ajoalushousut tai pyöräilyhousut. Shortsien osalta kannattaa huomioida, että lahkeen pituus on riittävä, sillä liian lyhyet lahkeet nousevat ylös ja hiertävät polkiessa nivusia. 

Toivotko treeniltäsi intensiteettiä ja tehokkuutta? Lue myös Crosstraining - kunnon hikeä ja kovaa treeniä kaipaaville.

 

Teksti: Lotta Vuorela

Asiantuntijana artikkelissa: Fressin ryhmäliikuntaohjaaja, personal trainer, henkinen valmentaja Miia Mänttäri

  

Scroll to Top