Treeniohjelmatiistai, osa 8: Alaraajan linjauksen hallinta

Kuntosaliharjoittelussa meillä on jokaisella jonkin tavoite, jota kohti haluamme edetä. On tavoite sitten kilpaurheiluun tai terveyden edistämiseen liittyvä, haluamme saada treenikerroistamme tehokkaita, jotta ne palvelisivat tavoitteitamme mahdollisimman hyvin. Tehokkuuden suuri avaintekijä on tekemämme liikkeen oikea suoritustekniikka, jotta saamme parhaan mahdollisen harjoitusvaikutuksen haluamaamme kehonosaan ja lihakseen. Helposti toistamme jotain liikettä vain liikkeen vuoksi, mutta emme saa sitä tuntumaan lihaksissa, jota luulemme harjoittavamme. Tämän takia on tärkeää tietää, mitä lihaksia haluamme milloinkin harjoittaa ja kuinka saamme liikkeestä kaiken hyödyn irti.

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, kehomme on pääasiassa laiska ja koittaa välttää ylimääräistä rasitusta. Myös lihaksissa on eroja ja jotkin niistä ovat helpommin aktiivisia kuin toiset. Tämä vaikeuttaa työtämme saada lihakset toimimaan kuten me itse haluamme. Esimerkiksi takareisien kireyden tunne saattaakin johtua pakaran lihasten laiskuudesta tehdä omaa työtään. Tästä pääsemmekin taas oikean suoritustekniikan tärkeyteen, joka helpottaa huomattavasti oikeiden lihasten aktivointia oikeaan aikaan. Olen koostanut tämän päivän harjoitusohjelman keskittyen alaraajojen linjauksen hallintaan, sillä kehon hallinnassahan korostuu etenkin tämä lihasten oikea aktivointijärjestys.

Alaraajan linjauksen hallinnasta puhuttaessa katse pitää kiinnittää kolmeen pisteeseen: lantion etureunaan, polvilumpioon ja 2. varpaaseen. Näiden pisteiden pitäisi pysyä suorassa linjassa toisiinsa nähden, jotta voimme puhua hyvästä alaraajan linjauksesta. Jos tämä linjaus pettää esimerkiksi kyykistyessä, voi tämä pidemmällä aikavälillä aiheuttaa esimerkiksi kipuilua polvissa. Tämän harjoituskerran liikkeet olisi hyvä tehdä peilin edessä, jolloin pystyt itse tarkkailemaan omaa alaraajan linjaustasi. Tee liikkeet rauhassa ja harkiten, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn treenistä.

Tehokasta treeniä!

-Piia

 

Lataa ohjelma itsellesi PDF-muodossa

 

Teksti: Piia Wirsén, fysioterapeutti, Fressi Syke (Tampere)

 

Scroll to Top