Tunnista uupumisen varoitusmerkit

Uupumista on helpointa ja tehokkainta hoitaa ennaltaehkäisevästi. Ennen kuin uupuminen eskaloituu täydelliseen romahdukseen, tulee siitä aina monenlaisia ensioireita ja varoitusmerkkejä. Monissa tapauksissa nämä merkit tajuaa vasta siinä vaiheessa, kun uupumus on päässyt jo pitkälle.

Tässä kirjoituksessa olen käyttänyt lähteenä työ- ja organisaatiopsykologi, työterveyspsykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Liisa Uusitalo-Arolan kirjaa Uuvuksissa – kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin (2019), jonka olen saanut arvostelukappaleena Tuumalta.

Uupumus tulee hiipimällä. Se on vähitellen kehittyvä mielen, kehon ja toiminnan häiriötila, jonka oireet tulevat pikkuhiljaa selvemmin ja selvemmin esille. Periaatteessa totaalinen romahdus ei siis tule yllättäen, vaikka uupumuksen oireilta on mahdollista sulkea silmänsä.

Uupumisen ennaltaehkäisyssä on tärkeää saada tietoa uupumuksen vaikutuksista kehoon, mieleen ja toimintaan. Kun ymmärtää ja huomaa uupumisen merkit, on helpompi tehdä korjausliikkeitä ja etsiä oikeanlaista apua.

Kyseessä on jotain aivan muuta kuin tavanomainen väsymys. Uupumus kuitenkin alkaa usein väsymyksellä. Monet uupumuksen kokeneet kertovat, ettei asiaa voi edes ymmärtää, ellei ole itse kokenut sitä. Uupuneelle itsensä kannustaminen ja tsemppaaminen eivät ole mahdollisia.

Uupumuksen varoitusmerkkejä

Uupumus voi alkaa eri ihmisillä ja eri tilanteissa hyvin erilaisilla tavoilla. Seuraavassa on lueteltu tyypillisiä uupumuksen varoitusmerkkejä.

• Tekeminen muuttuu suorittamiseksi ja työteho sekä luovuus kärsii.

• Elämänmuutoksen jatkuva ajatteleminen. Haaveilet esimerkiksi vuoden irtiotosta Aasiaan tai toivot katkaisevasi jalkasi, jotta saisit saurauslomaa ja aikaa levätä.

• Koet omaavasi ällityttävät voimat ja olet ylivirittynyt. Saatat saada paljon aikaan, mutta olo on iloton.

• Lepo ei enää virkistä.

• Ihmisten seura tuntuu rasittavalta.

• Pienetkin asiat ärsyttävät ja huolestuttavat kohtuuttomasti. Vaikeus sietää melua, hälinää ja tunnereaktioita.

• Muistin ja keskittymisen ongelmat.

• Fyysiset oireet: Vatsa- ja selkäkivut, rytmihäiriöt, infektioherkkyys, pitkittyneet flunssat. Univaikeudet.

• Ahdistuneisuus, masennusoireet ja negatiivisten tunteiden lisääntyminen. Optimistinen ajattelu tuntuu vaikealta.

• Omaan itseensä ja taitoihin uskomisen heikentyminen ja huijarisyndrooma.

Mitä useamman asian tunnistat omasta elämästäsi, sitä tärkeämpää on puuttua heti asiaan.

Mistä uupuminen johtuu? Lue arjen stressitekijöistä täältä: Kun arki uuvuttaa, lataa akkusi näin!

Kuusi askelta uupumisesta toipumiseen

Tutkimusten mukaan uupumuksesta toivutaan melko yhdenmukaisten vaiheiden kautta. Seuraavat kuusi toipumisen askelta perustuvat näihin vaiheisiin. Aikaa voi kulua helposti 1-3 vuotta.

Tietoisuus uupumuksesta on tärkeää, jotta oireet on mahdollista tunnistaa ajoissa. Mitä useamman uupumuksen varoitusmerkin huomasit edelliseltä listalta, sitä tärkeämpää on puuttua asiaan.

1. Tunnista ja myönnä uupumus. Uupumuksen huomaaminen voi olla vaikeaa. Väsymyksestä ja ankeudesta voi tulla normaali olotila, jota ei osaa kyseenalaistaa. Joskus käy myös niin, että terveydenhuollon ammattilainen tunnistaa uupumuksen, mutta potilas itse ei sitä halua myöntää ja jatkaa elämäänsä entiseen malliin – kunnes romahdus pakottaa pysähtymiseen.

2. Vakavassa uupumuksessa arkiset, elvyttävät ja palauttavat irtautumiset työstä eivät riitä parantumiseen, vaan tarvitaan etäisyyden ottamista työhön. Käytännössä se tarkoittaa sairauslomaa. Jos vasta epäilet uupumuksen mahdollisuutta, on hyvä pysähtyä selvittämään, mitkä asiat työssä ja elämässä aiheuttavat uupumusta ja miten niihin voisi vaikuttaa.

3. Anna kehon ja mielen elpyä. Suurin osa palautumisesta tapahtuu nukkumisen aikana, joten yöunten vaalimnen on ensiarvoisen tärkeää. Sairauslomalla on hyvä nukkua paljon, mutta silti pyrkiä jonkinlaisen vuorokausirytmin ylläpitämiseen. Kehon rauhoittumista auttavat myös esimerkiksi jooga, mindfulness ja rauhallinen kävely.

Lue lisää:

Hyvän unen salaisuudet

Apua nukkumisen erityishaasteisiin

4. Itsensä ja arvojensa ristiriidassa eläminen on yksi kuluttavimmista asioista. Siksi seuraava askel on arvotyöskentely, jossa selvitetään, mikä itselle on tärkeää. Arvoista löytyy vastauksia siihen, mitkä asiat ovat ajan ja vaivannäön arvoisia.

Lue lisää:

Arvoista suunta elämäntapamuutokseen 

5. Tunnista muutostarpeet ja muuta oivallukset konkreettisiksi teoiksi. Jos mikään ei elämässä muutu, jatkuu uupuminen vanhalla tavalla myös sairasloman jälkeen.

6. Harjoittele uusia tapoja pieni askel kerrallaan. Pysyvä muutos ei tapahdu kertarysäyksellä, vaan se vaatii aikaa ja erilaisten toimintapojen kokeiluja. Uupumuksesta toipuvalla ei edes ole voimavaroja suureen muutokseen, mutta tärkeää on, että pienet askeleet vievät oikeaan suuntaan.

Scroll to Top