Ehkäise uupumista pienillä valinnoilla ja voi paremmin!

On normaalia, että elämässä on stressaavia ajanjaksoja. Jos stressipiikit jäävät väliaikaisiksi ja niistä on palauduttu, ei ole syytä huoleen. Pitkäkestoisessa stressissä mieli ja keho alkavat uupua ja riski uupumiseen kasvaa.

Kun huomaat uupumuksen ensimerkkien hiipivän esimerkiksi jatkuvan negatiivisuuden, alavireisyyden, univaikeuksien tai unohtelun kautta, on syytä tarkastella hyvinvoinnin peruspalikoita. Jos tiedät stressaavan elämänjakson tulevan pian eteen, myös siihen on hyvä valmistautua.

Tässä viisi vinkkiä ja arjen valintaa, mitkä ehkäisevät uupumista:

1. Uni.
Ei ole sattumaa, että uni on listalla ensimmäisenä: stressitasojen kohotessa univaikeudet tulevat usein ensimmäisenä. Kun totuttaudut säännöllisiin nukkumaanmeno – ja heräämisaikoihin, kehosi oppii valmistautumaan uneen ja jo tämä auttaa vähentämään psyykkistä stressiä. Levänneenä aivosi toimivat paremmin: et unohtele asioita, keskityt paremmin ja jaksat suoriutua myös vastoinkäymisistä etevämmin. Vaikka hassulta kuulostaakin, tarvittaessa karsi menoja ja tee unelle aikaa.

2. Ravinto.
Suosi sokerin ja valmisruokien sijasta puhtaita raaka-aineita, huolehdi kasvisten, täysjyväviljojen ja laadukkaan proteiinin saannista niin huomaat eron energiatasoissasi. Pyri syömään säännöllisesti. Myös alkoholin käytöllä on vaikutusta jaksamiseen.

3. Liikunta.
Olet poikki raskaan työviikon jälkeen, mutta jalkatreeni on tekemättä… Joskus rankan päivän jälkeen kunnon treeni saa mielen tyhjenemään ja keholle toivottua kyytiä, mutta on hyvä huomata, että stressitasojen muutenkin ollessa korkealla saatat kovalla treenillä vain nostaa kehosi stressitasoja. Myös riski ylirasitustilaan kasvaa huomattavasti, kun elämän eri osa-alueilla ilmenee stressiä. Rasittuneena pysähdy ja kuuntele, mitä kehosi todella kaipaa. Kävelylenkki luonnossa, rauhallinen venyttely tai tarvittaessa treeniohjelman keventäminen saattavat olla tällöin hyviä vaihtoehtoja.

4. Mieleiset harrastukset, intohimot ja niistä kiinni pitäminen.
Varaa vapaa-ajallasi aikaa rakastamiesi asioiden tekemiseen, jotka parhaimmillaan saavat sinut unohtamaan arjen huolet.

5. Ihmissuhteet, keskustelu.
Usein keskustelu luotettavan läheisen kanssa auttaa, mutta joskus on hyvä
pyytää apua myös ulkopuolelta. Työpaikkauupumus on vakava asia ja epämiellyttävät, pitkään jatkuneet tuntemukset liittyen työhön kannattaa ottaa esiin matalalla kynnyksellä.

 

Pitkään jatkuneessa stressissä hormonit ovat epätasapainossa, joka taas heikentää vastustuskykyä. Stressi voi alistaa pitkäkestoisena mm. masennukselle ja sydän- ja verisuonisairauksille. On tärkeää huomata uupumisen ensimerkit ja reagoida niihin matalalla kynnyksellä.

On tärkeää muistaa, että kaikkea ei tarvitse muuttaa kertaheitolla, mieti mitä pientä voit tehdä joka päivä hyvinvointisi eteen.

– Anna

Scroll to Top