Vahvista vastustuskykyä syömällä

Vastustuskyvyn ylläpitäminen on nyt ajankohtaista. Hyvä hygienia ja käsien pesu on isoimpia terveystekoja mitä voi tehdä, ja taudin ehkäisemisen perusta. Tämän lisäksi monia kiinnostaa millä muulla tavoin vastustuskykyä voisi auttaa mahdollisen sairastumisen estämiseksi. Moni terveyden edistäminen ja ylläpito lähtee lautaselta, ja myös elimistön vastustuskyky tarvitsee monia ravintoaineita ruoasta toimiakseen normaalisti. Vastustuskyvyn vahvistamiseksi ei kuitenkaan tarvitse hakea mitään “buustereita”, vaan monipuolinen ja riittävä syöminen on tässäkin kaikkein tärkeintä.

Vastustuskyvyn tärkeys

Vastustuskyky on elimistön monimutkainen järjestelmä suojautuakseen ulkopuolisilta taudinaiheuttajilta. Vastustuskykyyn lukeutuvat monet kehon osat ja jokainen pitää tavallaan huolen, että elimistö välttyisi mahdolliselta haitalta tai sairaudelta. Hyvä hygienia ja käsien pesu on ensimmäinen askel suojata itsensä taudinaiheuttajalta. Mutta niin kuin elimistön kaikissa toiminnoissa, myös vastustuskyvyn ylläpidossa ravinnolla on merkitystä. Ruoasta vastustuskyky saa tarvittavat ravintoaineet toimiakseen hyvin ja sen vuoksi onkin tärkeää katsoa myös mitä suuhunsa pääosin laittaa.

Suoliston terveys

Kun puhutaan syömisestä, on tärkeää puhua myös suolistosta. Suolistolla on iso merkitys ihmisen terveyteen ja myös vastustuskykyyn. Suolisto sisältää arviolta 1,5 kg bakteereja ja niihin lukeutuvat niin terveyttä edistäviä, haitallisia sekä neutraaleja bakteereja. Hyvät bakteerit ovat osa vastustuskykyä ja puolustautumisjärjestelmää. Terveyden ylläpitämiseksi ja mahdollisten taudinaiheuttajien estämiseksi, onkin tärkeä mahdollistaa näiden hyvien bakteerien runsas määrä suolistossa.

Ruokavaliolla on iso merkitys millaisia bakteereja suolistossa on, sillä syöty ruoka on myös bakteerien ravintoa. Terveyttä edistävien bakteerien on huomattu viihtyvän suolistossa, etenkin jos ruokavalio sisältää paljon kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyvää, kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä hapatettuja maitotuotteita kuten piimää, jogurttia ja viiliä. Näiden syöminen säännöllisesti onkin hyvä tapa pitää huolta omasta vastustuskyvystä. Sen sijaan negatiivisesti hyvien bakteerien määrään näyttää vaikuttavan runsaan alkoholin, sokerin sekä punaisen lihan kulutus.

Riittävä C-vitamiinin saanti

Olet ehkä kuullut C-vitamiinin auttavan flunssaan? C-vitamiini tosiaan on tärkeä vastustuskyvyn ylläpitämiselle ja sitä saa, kun muistaa syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin. Purkista C-vitamiinia ei kuitenkaan tarvitse ottaa, sillä jo yksi appelsiini kattaa tarvittavan C-vitamiinin saannin, eikä ylimäärällä ole hyötyä vastustuskyvylle. Sen sijaan D-vitamiinin riittävän saanti on monelle suomalaiselle edelleen haaste, etenkin talviaikaan. D-vitamiini on tärkeä vastustuskyvyn vitamiini ja sitä saa mm. Kalasta, vitaminoiduista maitotuotteista, levitteistä sekä auringonvalosta. Koska talvella valoa ei juurikaan ole, voi olla hyvä varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti lisällä. Moni tietää myös sinkin olevan tärkeä flunssan karkoittaja. Kun ruokavalio sisältää monipuolisesti täysjyväviljoja, lihaa, maitotuotteita, kananmunia, pähkinöitä, siemeniä ja papuja, voi olla huoletta riittävän sinkin saannin suhteen.

Monipuolinen ruokavalio

Ruokavalion ollessa hyvin yksipuolinen tai liian niukka, monien terveydelle tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti jää liian pieneksi. Tällöin voi olla tarvetta ottaa monivitamiinivalmiste vastustuskyvyn ylläpitämiseksi, jos ruokavalion monipuolistaminen ja riittävä syöminen on haaste. Muuten on hyvä muistaa, että syömällä ylimäärin erilaisia lisiä tai ruoka-aineita ei tuo lisätehoa vastustuskykyyn. Ylimääräisellä syömisellä voi olla jopa haittaa. Esimerkiksi sinkki isoissa määrissä voi estää tarvittavan kuparin imeytymistä, samoin D-vitamiini voi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja väsymystä. Tärkeintä vastustuskyvyn ylläpitämisessä onkin perinteinen riittävä ja monipuolinen ruokavalio, jossa on runsaasti väriä, monipuolisesti eri proteiinilähteitä, pehmeitä rasvoja ja täysjyväviljoja ja kuituja. Näyttäisi taas siltä, että lautasmallille on käyttöä myös tässä.

 

Marianna puhuu lisää aiheesta FressiTV:ssä tänään 26.3.2020 klo 15.45-16.15. FressiTV on veloitukseton ja avoin ihan jokaiselle. 

 

Teksti: Fressin laillistettu ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä.

 

Scroll to Top