Voihan räkä – kannattaako flunssaisena liikkua?

Syysflunssa tekee tuloaan ja jumppapaikka lempitunnille on jo varattu edellisenä viikonloppuna. Treenatakko vai eikö treenata? Miten kehoa kuuntelemalla voi tehdä päätöksen liikkumisesta, ja miten paluu treeniin tulisi tapahtua?

Kipeänä ja kuumeisena ei yksinkertaisesti kannata treenata, koska se on vaarallista ja turhaa. Suorituskyky ei kehity, toipuminen hidastuu ja pahimmillaan voi saada jälkitaudin (keuhkokuume, sydänlihastulehdus).

Flunssan voimakkuus, sijainti ja kesto vaikuttavat levon ja harjoittelemattomuuden tarpeeseen. Hengitystietulehdukset voidaan jakaa kaulan ylä- ja alapuoleisiin tauteihin. Tavallinen flunssa on kaulan yläpuolen tauti. Sen oireina ovat tukkoisuus, nuha, kurkkukipu ja paineen tunne kasvoilla. Esimerkiksi lievä nuha ja kurkkukipu eivät estä kevyttä treeniä. Alahengitystietulehdukset koskevat keuhkoja ja keuhkoputkia. Oireina on keuhkoputkien ärsytystä, limaisuutta, yskää ja hengityksen tukkoisuutta. Alahengitystietulehdukset voivat johtaa vakaviin jälkitauteihin.

Miten hoitaa itseään flunssassa?

Varhaisessa vaiheessa kannattaa nauttia runsaasti C-vitamiinia, sinkkiä, echinaceaa ja maitohappobakteeria. Lepo ja nesteytys ovat tärkeitä. Kuume lisää nesteen tarvetta yhden ylimääräisen litran vuorokaudessa per ylimääräinen lämpöaste.

Lihasjumit ja -kivut helpottavat ja vuodelevon aiheuttama lihaskato pienenee, kun liikkuu kevyesti. Jaloittelu, venyttely ja kevyt lihaskuntoharjoittelu, kuten kotona rauhassa ilmakyykkäily on suositeltavaa.

Miten palata takaisin treenaamaan?

Nyrkkisääntönä on, että oireiden loputtua kevennettyä harjoittelua tulee tehdä yhtä kauan kuin oireet kestivät. Rajummista taudeista, kuten kuumeiset influenssat, toipumiseen keho tarvitsee jopa kahdesta kolmeen kuukautta.

Kevyen treenin aloittaminen on ok, kun kaulan alapuoleisia oireita eikä yleisoireita (väsymys, voimattomuus, syketason nousu, lämmönnousu) enää ole.

Kevyt treeni tapahtuu peruskestävyysalueen alarajoilla tai sen alapuolella. Se voi olla esimerkiksi maltillista pyöräilyä tai kävelylenkkeilyä.

Kehoa pitää kuulostella erityisen tarkasti ensimmäisillä treenikerroilla. Jos flunssan jälkeinen treeni aiheuttaa rintakipua, hengenahdistusta, sydämen rytmihäiriöitä tai poikkeavaa väsymystä, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin.

Ei kiitos enää uudestaan

Potentiaalisina flunssanehkäisykeinoina toimivat riittävä uni, riittävä ravitsemus ja nesteytys, stressin hallinta, säännöllinen liikunta ja D-vitamiinilisä. Influenssarokote puolestaan suojaa influenssalta, mutta ei flunssalta.

 

Lähde: Laukka, P. 2016. Pippa Laukka urheilulääkäri. Liiku ja urheile terveenä. Fitra.

 

1 ajatus aiheesta “Voihan räkä – kannattaako flunssaisena liikkua?”

  1. Avatar

    Kiitos tästä mielenkiintoisesta artikkelista flunssalta suojautumisesta. Käytän tällä hetkellä flunssalääkkeitä, joten etsin vinkkejä siitä, miten voin suojautua paremmin tulevaisuudessa. Hyvä neuvo harrastaa ainoastaan kevyttä liikuntaa, niin kauan kuin flunssa kestää.

Kommentointi on suljettu.

Scroll to Top